Vélem-én

2009.04.11. 08:22

Kibogarászni a magyar árut

Rendben, miénk az ország, a magunkét esszük! Ha jó, akkor jót, ha rossz, akkor rosszat. Ez így normális. Nyugaton a háziasszony vagy a háziember megkeresi a hazait, és azt veszi, még ha többe is kerül.

Árpási Zoltán

Tudja, hogy ezzel az ottani termelőket támogatja; minél több otthon gyártott terméket tesz a kosarába, annál több munkahelyet ment meg, és viszont. Vannak országok, ahol a tej, a bor, a felvágottak vagy szalámik csoma-golására diszkréten még a nemzeti színeket is rányomják – hadd tudja a polgár: hazaival áll szemben. Tudom, nálunk millióknak nincs módjuk válogatni. Pontosabban: kénytelenek válogatni, de nem a termék származási helye, hanem  az ára szerint.Jó figyelembe venni a fentieket, mielőtt megtapsolnánk a csütörtökön aláírt etikai kódexet, miszerint az élelmiszer-kereskedők július 1-jétől 80 százalékban magyar árut kötelesek az üzleteikben tartani. Némi szépséghibája a dolognak, hogy az Aldi, a Lidl és a CBA egyelőre nem írta alá  a paktumot. Meglehetősen bizonytalan továbbá, hogy mi számít magyar terméknek? Az idegenben gyártott, de itthon csomagolt, vagy egy magyar káefté nevén forgalmazott külföldi áru hazainak tekinthető-e? Fé-lő, hogy egy jó kezdeményezés amolyan magyaros utat jár be, s ilyen-olyan címkékkel ugyan, de minden marad a régiben.

Akárhogy is, örüljünk annak, hogy valakik megpróbálnak rangot adni a hazainak. A többi rajtunk múlik. Feltéve, ha vesszük a fáradságot, és kibogarásszuk az itthonit. Mert ne csak zászlók alatt menetelve legyen magyar az ember, hanem az áruházak polcai között is.

Címkék#Kaposvár
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!