Vélem-én

2010.02.08. 07:51

Székek röpüljenek?

Ha „csak” lehazaárulózzák, csalózzák a bírót, az még bocsánatos bűn. Vonák, Morvaik kinevezett hőse, Budaházy György minapi tárgyalásán legalábbis különösebb következmények nélkül szidalmazhatta az ítélkező bírót mind a friss képviselőjelölt, mind népes hallgatósága.

Fónai Imre

Széket kellett volna a tisztelt bírósághoz vágni (ilyen is előfordult nemrég), hogy kiüríttessék a termet, netán rendbírsággal sújtsák a hangoskodókat?

A bíró nem tartotta olyan mértékűnek a rendbontást, hogy ilyen eszközhöz folyamodjon – itt a válasz is a kérdésemre, nem is akárkitől, Gatter Lászlótól, a Fővárosi Bíróság elnökétől. Igen, szerinte valóban röpülni kellett volna annak a bizonyos széknek.Emlékszem, vagy egy évtizeddel ezelőtt a Somogy Megyei Bíróságon egy sajtóperen a bíró már akkor is figyelmeztetett, amikor félhangosan fel merészeltem kacagni a hallgatóság so-raiban az akkori zamárdi jegyző által összehordottak hallatán. Na jó, de ez már régen volt, azóta sokat romlott a világ. Mára alig maradt tekintélye a bíróságnak, az ügyészségnek, hogy a rendőrségről már ne is beszéljünk. S a tekintélyvesztéshez bizony az ilyen Budaházy-tárgyalások is hozzájárulnak.

A jogszabályok pedig azóta aligha változtak. Az alkalmazásuk azonban egyre több kívánnivalót hagy maga után.
Rendre vágynék magam is, de ezek szerint másfélére, mint amire a Budaházy-, Morvai-fajták áhítoznak. Egy rendőri vezetőtől hallottam a minap: ide megint Pintér Sándor kell.
Nem akarom hinni, hogy másképp nem megy...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!