Vélem-én

2010.03.15. 14:56

Oszlopok zászló nélkül

Polgármesterek a megmondhatói, minden március 15. után szegényebbek lesznek néhány zászlóval. Most is loptak a villanyoszlopokról, már vasárnap, de a település első embere még faluját se nevesíti, fél, hogy vérszemet kapnak mások is, és ezután még több zászló tűnik el.

Varga Andrea

Annak meg a lakosok a megmondhatói, hány elöljárójukat nem látják a helyi ünnepségeken. S valahogy azokból az emberekből se lesz kevesebb, akik végigbeszélik a műsort.

Pedig március 15. kiemelt ünnepünk atekintetből, hogy a többség nagyjából tudja, mit ünneplünk és pozitív érzelmeket kapcsol hozzá. Amúgy sokan nincsenek tisztában vele, hova nyúlnak a nemzeti ünnepek. Október 23-a kapcsán hallottam már felszabadulást és aradi vértanúkat is emlegetni. Igaz, nem mindig könnyű az eligazodás: egyes ünnepek (március 21., április 4., november 7.) a rendszerváltással megszűntek. Mások, például augusztus 20., május 1. átalakultak, és vannak újkeletűek, mint az október 23.  Emellett a hagyományosan megünnepelt események, például március 15. értékelésében is sok volt a változás. Ahogy egy tanár fogalmazott: nem látni a politikától a történelmet.Azt olvastam: az ötödikeseknek a nemzeti ünnepek fogalmáról leginkább március 15. jut eszükbe. Sokuk mondta, hogy ilyenkor nyűg ünneplőbe menni, az unalmas műsort végighallgatni, de szerencsére olyanok is akadtak, akiket megérintett a lényeg.

Aztán felnőve lesz, amelyikük ellopja a zászlót, végigbeszéli a Himnuszt, vagy csak azt tudja: aznap nem kell dolgozni. Attól függően, hogy mit láttak tőlünk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!