Vélem-én

2010.03.26. 07:47

Rektori székfoglalás

„Mily nemes ambíció naggyá tenni a nemzetet és országát! Micsoda perspektíva Magyarország jövője számára!” Tízszer olvastam el, és egyre jobban hiányzik a tizenegyedik.

Balassa Tamás

Az idézet egy rektori székfoglalóból, a Klebelsberg-i kultúrpolitika utolsó harmadából való, nem a kultuszminisztertől, hanem Weszely Ödöntől. A neveléstudomány tekintélyes gondolkodója a gazdasági világválság kezdetekor Pécsett mondta az egyetemek hivatását beteljesítő szép szavakat, így hát több okból is aktuális számunkra. De ami még fontosabb, aktualitása egyetemességében és örökérvényűségében rejlik.Rektort választott, illetve nem választott csütörtökön Kaposváron az egyetemi szenátus. Székfoglalás ez is, csak másként. Ennek a hírnek nehéz volt átlépnie az ingerküszöböt egy olyan országban, ahol néhány órán belül egymás után több busz is elgázol egy hajléktalant, vérző fejjel, félmeztelenül, illuminált állapotban találnak rá egy inkriminált dandártábornokra, és pénisznagyobbítós fotó jelenik meg az egyik parlamentközeli párt nemzetpolitikai kabinetvezetőjéről. Mégis fontos a kaposvári hír, s végső soron éppen azért, hogy az ingerküszöböt élhetetlenül kitoló országban a dolgok folyása visszatérjen a normális medrébe.

Ahol egy rektorválasztás előtt, alatt és után az értelmiség felszabadultan, hittel és elkötelezettséggel teszi dolgát. Nem utolsósorban azért, mert „az az idő, melyet az ifjú az egyetemen tölt, éppen a jellem kialakulásának korszaka.” Weszely megint.
Veszve soha, semmi nincs. Múlhatatlanul nemes ambíció naggyá tenni a nemzetet és az országát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!