Vélem-én

2010.06.02. 07:15

Hátrébb az egerekkel

„Utolsó szóló próbálkozásuk idején, 1998-ban alig több mint 120 ezer szavazatot gründoltak össze, ami búcsút jelentett a patkótól két ciklus után.”

Vas András

Honfitársaim, magyarok! Megjöttünk! – lépett az új kormány megalakulását ünneplő tömeg elé Semjén Zsolt, a KDNP elnöke, majd gyorsan gyurcsányozott és szemétdombozott kicsinykét. Amivel nem lenne semmi gond, győztes választás után a nyertes párttól ennyi belefér. A győztes párttól. És bár a kereszténydemokraták elnöke bő egy hónapja előszeretettel tetszeleg a nagy nyertes pózában, ideje lenne, ha észrevenné: a kétharmados jobboldali sikerhez annyi a köze, hogy hozzácsapta pártja nevét a Fideszéhez.

A fiatal demokraták nélkül a KDNP nemhogy az ötszázalékos parlamenti, de még az állami támogatást jelentő egyszázalékos küszöböt sem valószínű, hogy átvitte volna. Mint ahogyan utolsó szóló próbálkozásuk idején, 1998-ban alig több mint 120 ezer szavazatot gründoltak össze, ami búcsút jelentett a patkótól két ciklus után. Némi belharc után tűntek fel a Fideszhez csatlakozott szatelitszervezetként, s csak 2006-ban érdemelték ki, hogy nevük a fiatal demokratákhoz csatolva ismét feltűnjön.Az idén sem volt ez másképp, önálló frakciójuk, melynek létszámáról minden valószínűség szerint a Nagy Testvér döntött, valójában csak azt a célt szolgálja, hogy a kormányoldal több bizottsági poszthoz jusson, mintha egy pártként jelenne meg. Önálló, a Fidesz vezetőivel előre nem egyeztetett indítványukra, törvényjavaslatukra nehéz emlékezni, s már az előző négy évben is rendre – még a legjelentéktelenebb esetekben is – a fiatal demokratákkal együtt szavaztak. Mindez szintén nem lenne probléma, ha eközben nem úgy viselkednének, mint egy szuverén, a választók akaratából a T. Házba jutó formáció.

Pedig inkább az elefánt kocogótársára emlékeztetnek, aki büszke a nagy, közös dübörgésre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!