Vélem-én

2010.08.25. 08:11

Dobás volt, dobás nincs

Navigare necesse est – hajózni szükséges, mondták az ókorban. Autózni muszáj, mondhatnánk ma, amikor dacára a folyton felfelé kúszó benzináraknak igen sokan használjuk az autót.

Varga Andrea

Ésszel, vagy ész nélkül. Mindenestre a vezetésnek jellemformáló hatása van. Igen békés budapesti barátom például csak baseball ütővel az anyósülésen autózik, mióta egy mackóhátú sofőr kirángatta a járgányából, mert megállt a sárga lámpánál.
 
Én ehhez bátortalan vagyok, ám a magamban beszélésre a sok vezetés szoktatott rá. A téma nem túl változatos: többnyire a heréitől megfosztott hím ivarú szarvasmarha és a felmenők változatos becenevei szerepelnek a listámon.

Másik ismerősöm viszont a szabálykövetésre szokott rá. Mesélte: amikor megkapta a harmadik harmincezres csekket gyorshajtás miatt, belső hangja kellemes baritonon búgta a jól ismert reklámszlogent: ön dönt. Döntött. Azóta nincs olyan incselkedő úti cél, amely rosszalkodásra csábítaná és nincs olyan rusnya sebességkorlátozó tábla, amelynek ellenállna. Jó fiú lett, hogy romba ne döntse a családi kasszát. Most csak a strigulái szaporodnak, amiket akkor huzigál, amikor éppen megúszott egy balesetet a lecsökkentett tempó miatt. Nyolcnál tart.
 


Háromnapos akciót tart a rendőrség, minden traffipaxot bevetnek. A szolidaritás, amikor autósok villogtattak egymásnak, már a múlté, így csak a józan eszünkre hagyatkozhatunk. Visszagondolok régi társasjátékomra: ha a piros lámpánál megálló kutyusra léptünk, még egyet dobhattunk. Az utcán igaziból játszunk. Ha hibázunk, nincs több dobás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!