Vélem-én

2010.09.04. 07:43

Búzavetők az út elején

1199 első éves hallgatót köszöntött tegnap Szávay Ferenc, a Kaposvári Egyetem új rektora. Javarészt ezen a korosztályon múlik majd, hogy milyen lesz a sorsunk, hogyan néz ki Magyarország húsz esztendő múlva.

Czene Attila

Ők vetik és aratják majd a búzát, ők szórakoztatnak a színházban. Nemesítik az állatokat, segítenek, hogy helyesen beszéljünk szép anyanyelvünkön. Lóháton is szétviszik jóhírünket, s tolmácsolnak, hogy megértsenek bennünket más népek. Kalauzolnak a mindinkább virtuális világban. Ők írják majd a híreket. S ők tanítják az unokáinkat.



Ezt a terhet biztosan nem érezték még tegnap. Csinos lányokat és sármos fiúkat láttam, akiket jobban izgatott az új élmény; tagjai lettek egy számukra még ismeretlen közösségnek. Vajon kik vagytok? – nézegették kíváncsian egymást. Öt éven át együtt ülnek majd az előadásokon s drukkolnak a vizsgákon, együtt élnek a kollégiumban, s együtt buliznak a szabadidejükben.

A Kaposvári Egyetem jó hírét bizonyítja, hogy messze távolból; így például Bábolnáról, a Nyírségből, Szeged tájékáról, s az osztrák határ mentéről is sokan úgy gondolták: itt kapják meg az oktatóktól a leghasználhatóbb útravalót.

A friss egyetemisták jelentős része azonban somogyi. Öt évük van
a gazdaság irányítóinak arra, hogy munkahelyeket teremtsenek számukra. Különben itt hagyják a Balaton és a Dráva határolta földdarabot, amely a szüleiknek még boldogulást biztosított. Jó lenne, ha nem így történne, és köztünk maradnának.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!