Vélem-én

2010.09.20. 09:25

Perverz rendszer

A vasfüggönynek becézett határkerítés, majd a berlini fal leomlása a balatoni turizmusban is új korszak eljövetelét jelentette. Megszűnt a tömegturizmus. Méhbe vihették a kempingek Megtelt-tábláit, keddenként és péntekenként is lehetett közlekedni Siófokon a kiliti piac irányában.

Fónai Imre

A Balatonon zajlott ugyan a német történelem egy jelentős, közel harminc esztendős darabja a híres-hírhedt fal 1961-es felhúzása, valamint az 1989-es magyar határnyitás és berlini falbontás között, ám csak annyi tudomást vettünk róla: na ja, itt randevúznak egymással a keleti meg a nyugati németek. A Balatonfüreden nyílt kiállítás visszaemlékezései a részletekre is rávilágítanak. Korabeli filmfelvételek, diák, fényképek a németek várva várt balatoni nyaralásairól. Hiszen a fal valóban életeket, sorsokat szakított ketté; családokat, barátokat, szerelmeseket választott el egymástól. A balatoni kempingekben találkozhattak – de mint utóbb kiderült, a Stasi ide delegált ügynökökkel figyeltette őket. Perverz egy rendszer volt – mondja a füredi kiállításnak nyilatkozó hajdani Stasi-tiszt.A Balatonnak azonban a virágkort jelentette. Több mint húsz esztendő telt el, és sokan még mindig csak nosztalgiáznak, visszasírva a tömegturizmust, holott az aligha tér vissza valaha is. A minőségi turizmus irányába azonban a kelleténél kevesebb lépés történt. A buliturizmust könnyebb volt meghonosítani, igaz, az is több a semminél.

Nosztalgiázni persze szabad, de arra azért sosem árt vigyázni, hogy az a világ vissza ne térhessen többé.

Címkék#siófok
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!