Vélem-én

2010.12.27. 10:08

Lehet más a díj

Somban száz forint lesz a szemétszállítási díj egész évre, Tabon tizenkét százalékkal kerül kevesebbe jövőre a víz- és csatornaszolgáltatás.

Fónai Imre

Ha a politika nem is, a közszolgáltatás sokak által kifogásolt magas ára a jelek szerint lehet tehát más, lehet olcsóbb. De persze Som és Tab is más eset, és az sem mindegy, hogy a két település milyen alkupozícióból indult neki egyezkedni az AVE Zöldfokkal, illetve a DRV-vel.

Som kemény, egyértelmű feltételek ellenében járult hozzá a térségi hulladéklerakó létesítéséhez, ennek része a kvázi ingyenes szállítás. Tabnak meg a tisztítóművek, a kezelőtelepek, vagyis a vízrendszer van a tulajdonában, a DRV csak üzemeltető. Siófok vagy bármely Balaton-parti település tehát hiába akarna alkudozni a rekordmagasságú díjról a maga állami tulajdonú hálózatával.Más kérdés, hogy ki fizeti a révészt? Tab polgármestere szerint például a „somi szemétdíj” is be van építve a konzorciumi megállapodásba, tehát a többi település megfizeti, az AVE Zöldfok vezérigazgatója azonban azt állítja, cége a nyeresége terhére nyeli ezt le, senkire sem hárítja át. A tabi vízdíj-csökkentés jobban példázza: lám, ha a szolgáltató szorítóba kerül (az önkormányzat saját vízszolgáltatót tervezett alapítani), rögtön talál annyi felesleges költséget, amiből ki tudja gazdálkodni az alacsonyabb árat is. Arról nem beszélve, hogy a díjak miatt morgó lakosság előtt is javul a renoméja.

Igenis lehet tehát más a díj, ezek után kár volna tagadni. Adottak a példák. Kíváncsian várjuk a jövő évi balatoni vízdíjat...

Ezek is érdekelhetik