Vélem-én

2011.05.27. 07:21

Beírások az üzenőfüzetben

Pedagógusnak valószínűleg már régóta nem készül senki tudatosan az iskolapadban. És ez nem is csoda.

Szűcs Tibor

A hivatásként az oktatás szolgálatába álló tanárok most kénytelenek átértelmezni évekkel ezelőtt meghozott döntésüket, mert a közoktatás sem marad ki a rendszerfrissítésből. A megkérdezéshiány tüntetést szül, éppen pedagógusnapon.Ha az állam nem az önkormányzatok, hanem az akkurátusan ki- és felépített hivatalokon keresztül fizeti a tanárok bérét, akkor a szakma szerint 30-40 ezer pedagógusnak csengethetnek ki a közszférából. Már amennyiben valóra válik a kiszivárgó információfoszlányokból valami. A tanároknak pont ebből az illanó, levegőben már ott lévő megfoghatatlanságból van elegük. Akkor, amikor a változó fenntartókról, többletórákról, és akkor is, ha szép ígéreteket hallva megint kifényesítik számukra saját életpályamodelljüket.

A közélet minden területén születőfélben vannak bizonyos nagy döntések. De homokba dugott fejjel lehet csak azt mondani: nem imbolyog tanáraink alatt a katedra, nem reszket az egészségügy a külföldre menekülő, már a bőröndbe is becsomagoló magyar orvosok miatt, s hogy a nagy rendcsinálásban nem ingott meg a közbiztonságba vetett állampolgári nyugalom a leszerelést fontolgató rendőrök láttán.

Kiradírozhatjuk közös osztálynaplónkból a reformot és beírhatjuk helyére: újraszervezés, de ettől még nem lesz az egyoldali kommunikációból egy levélváltással nemzeti konzultáció. Elég lenne először csak érdemben megkérdezni éppen akiket kell. Most például a tanárokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!