Vélem-én

2011.06.10. 07:00

Jóban, rosszban Tóniékkal

Belenéz a kormány az emberek szájába. Nem mindegy ugyanis, mitől folyik össze a nyál. A túl sós és édes például elvártan kerülendő!

Szűcs Tibor

Az ízesítők, ha nem figyelünk oda, és hozzászoktatjuk szervezetünket a mértéktelenséghez, az az egészségünket, ellátásunk nehézségeivel pedig az állam gyomrát és vérkeringését terhelik.

A mostanában jellemző reform-újratervezés a kórházakra, a fogyasztási cikkekre, szokásainkra is kiterjed, egészen az emésztőszerveinkig. A tervbe vett hamburgeradó az egészségtelen élelmiszert gyártó óriáscégek megsarcolásán túl a vásárlókat érintené, mert az államilag lenyúlt többletet pont a mértéktelen vásárlókkal fizettetik meg.

Vita csak a termékdíjas áruhalmaz meghatározásában lehet. Ha a hamburger után különadót kell fizetni, akkor joggal kérdezhetnék a gyorsétteremben, hogy a lángos vajon egészségesebb-e? Vagy mennyi sült krumpli ér fel 10 deka sült kolbásszal és egy ujjnyi kolozsvári szalonnával? A napokban napvilágra került elképzelések szerint a túl sós és túl édes italokat és ételeket is büntetőadóval sújtanák. Aki belül marad a só- és cukorindexen, azt nem büntetik, aki igen az kénytelen lesz drágítani, a piacon meg elválik, hogy mennyit vagyunk hajlandók fizetni szenvedélyes ízkielégülésünkért.Nehéz utat választott a kormány, hogy elhiggyük, mindenkinek hasznos az egészséges táplálkozás, de azért az megnyugtató, hogy a héten kiderült: Rogán Antal és felesége hamarosan feltűnik majd az egyik népszerű, egészségügyi környezetben játszódó szappanoperában. Nehéz őket elképzelni ugyan a müzli mellett érvelni a sajtburgerrel szemben, de az biztos, hogy az ízeken kívül a másik eltúlzott szenvedélyünk a szórakozás...

Címkék#Kaposvár
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!