Vélem-én

2011.09.26. 07:43

Ideológia a szemétben

Néhány napig ringathattuk csak magunkat abban a hitben, hogy leáldozott a gaz szolgáltatóknak, állam bácsi majd közbelép.

Fónai Imre

Ideológiával nem lehet a számokat megváltoztatni, mondja Szabó Zoltán, az AVE Zöldfok Zrt. vezérigazgatója. Pedig próbálják sokan, régóta. Az elmúlt egy-másfél évben is gyakorta égbekiáltó a különbség a mindennapok valósága, a rideg tények és a „központi szómágia” között. A parlamentben nemrég rezsiköltség-befagyasztást bejelentő miniszterelnököt máris kellemetlen helyzetbe hozták a sajátjai. Néhány napig ringathattuk csak magunkat abban a hitben, hogy leáldozott a gaz szolgáltatóknak, mostantól vége a díjemelgetősdinek, állam bácsi majd közbelép.

Állam bácsi azonban új, a hulladéklerakást büntető adót vezet be januártól, s kézenfekvő, hogy a jókora költségnövekedést kinek kell majd megfizetni. Persze, hogy a lakosságnak. Velünk nyelették már le azt is, amikor az akkor nagyon európainak mondott ISPA-program kiépült az új lerakókkal. Ezt és az üzemeltetést be kell építeni a díjba – érveltek. Csakhogy a somi térségi lerakó (szebb nevén hulladékkezelő) tavalyi megnyitóján már ünnepet rontani kényszerült Illés Zoltán államtitkár, mondván: a lerakás idő közben elavult, már nem preferálja az unió. Sőt, bünteti, lám, elért hozzánk is az új adó.Tehát már fizetjük a szemétdíjban a lerakókra épülő rendszert, most meg éppen azon vész össze a szolgáltató a szaktárca emberével, hogy a lerakást büntető adó mennyivel növeli tovább a fizetendőket. Ugyanazt mondják, más szavakkal. A minisztériumi ember sem beszél díjbefagyasztásról, díjcsökkenésről.
Ennyit a szómágiáról. Ami addig fog menni, amíg lesz rá igény.

Címkék#siófok
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!