Vélem-én

2011.10.14. 07:20

Szocialista szalámi

Könnyedén előfordulhat, hogy jelenleg még legnagyobb ellenzéki párt elindul a kisgazdák és az SZDSZ által kitaposott úton.

Vas András

Összenő, ami összetartozik, kommentálta egy éve az önkormányzati választások előtt a Jobbik és a Fidesz egymásra kacsintását Lendvai Ildikó, az MSZP korábbi elnöke. Eme logika alapján a szocialisták jelenéről egy másik bölcselet jutna az ember eszébe az elválásról... Legalábbis bennfentes információk szerint az MSZP jelenlegi formájában az utolsókat rúgja, s a novemberi kongresszuson Gyurcsány Ferenc és támogatói, azaz a Demokratikus Koalíció Platform kiválik a pártból.

Szili Katalin után tehát egy másik nagy szelet is eltűnik a szocialista szalámiról, s nagy kérdés, az amúgy is meglehetősen összetöpörödött szavazótábor hogyan reagál a változásokra. Merthogy lehet, hogy az MSZP parlamenti frakciójában a többség nagy egyetértésben üldögél, ám a képviselőcsoport nem feltétlenül képezi le a szimpatizánsokat. Sokkal inkább a tavalyi nagy bukás után menedéket ad a párt bölényeinek, köztük több, a rendszerváltás előttről ittragadt arcnak, akikkel az idősebb választók még csak-csak tudnak azonosulni, ám a megszólítani kívánt ifjabb nemzedék bizonyosan nem. Ami persze nem azt jelenti, hogy az őszödi beszéd után meglehetősen elhasználódott Gyurcsány Ferenc zászlója alatt gyülekeznének – talán ez a legnagyobb baja a honi baloldalnak, nem képes – nem akar? – egy hiteles és karizmatikus figurát a színpadra lökni. Hiszen a mostani pocsolya ugyan jóval kisebb, de akiknek jutott hely a dagonyában, nem érzik rosszul magukat – ha össze is kellett húzniuk magukat, mégiscsak melegebb, mint a kinti, zord világ...Ám egyáltalán nem biztos, hogy a kettő több lesz, mint az egy, könnyedén előfordulhat, hogy jelenleg még legnagyobb ellenzéki párt elindul a kisgazdák és az SZDSZ által kitaposott úton. S akkor a kongresszus végén az Internacionálé helyett aktuálisabb lehet egy másik klasszikus.
Az Il silenzio...

Címkék#Kaposvár
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!