Vélem-én

2011.11.03. 07:30

Együtt sírni és nevetni

Fordul a világ: most épen takarékosabb arcát mutatja. Az ember ott spórol, ahol tud. Turkálósok mondják, hogy kevesebb a vevő és több a nézelődő, mert turkálós ruhára sem futja mindig.

Kercza Imre

Persze, a spórolásnak is vannak fokozatai. Van, aki úgy teszi ezt, hogy az orvos által felírt gyógyszert megfelezi, akad, aki a téli tüzelőt osztja nagyon be. Jó nevű vállalkozó ismerősöm arról panaszkodott, hogy a fürdőmedencéjét nem tudta feltölteni erre a télre, és be sem fűtött abban a helyiségben, mert így százezer forintot spórol meg havonta. Másik vállalkozóról az a hír járja, hogy fülig ül a jelzálogban, de a színvonalból nem enged: életvitelén észre sem lehet venni azt, hogy baj van. Azt mondja: „majd csak lesz valahogy”.Szóval, a spórolásnak is vannak fokozatai. Mindenki azon spórol, amit a legjobban tud nélkülözni: kevesebbet vásárol, kevesebbet fogyaszt. De van egy határ, amit már nem lehet túllépni anélkül, hogy ne károsítaná meg magát. Takarékosan, ésszerűen élni jó. De takarékoskodni azért, mert nincs több, nem jut többre, már nehéz.

Divatba jött, hogy a versenyszférában – ha nem megy az üzlet – csökkentik a fizetéseket, embereket bocsátanak el, a bankvilágban a vezetőknek sem adják meg azt a bónuszt, amit a szerződésükben előírtak. A közszférában viszont nem ilyen egyértelmű az összefüggés a siker és a jövedelmek között: alig hallani arról, hogy a vezetők jövedelme vagy fizetése csökkenne. A versenyszférában dolgozók együtt sírnak – azt nem mondom, hogy együtt is nevetnek –, mert nevetésre nincs ok. A közszférában nem így van ez.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!