Vélem-én

2011.11.09. 07:25

Vasútállomás Igoriban

Hát elkészült a nagy mű. Pontosabban mind a tizenöt nagy mű. Neves és kevésbé ismert kortárs magyar művészek darabonként 1,6 millió forintért vitték vászonra a magyar történelem elmúlt 150 évének legfontosabb momentumait a kiegyezéstől az idei alaptörvény megszületéséig.

Vas András

Köztük a 2006. október 23-i eseményeket megörökítő rendőri attakot – utóbbi a megrendelő, Kerényi Imre egykori színigazgató, manapság – a tudatos nemzeti közjogi gondolkozás megalapozására kinevezett – miniszterelnöki megbízott szerint igazi történelmi metszéspont...Az ötletgazda ideája alapján az 1896-os millenniumi ünnepségekre többek között Munkácsy és Benczúr által készített félszáz festmény mellett a mostani tizenöt mű illusztrálja majd az új alaptörvény díszkiadásait, melyek egy-egy példányát jövő tavasztól elhelyezik az önkormányzatok döntő többségénél már felállított – szintén Kerényi-ötlet – Alaptörvény Asztalára, illetve ezt kapják majd ajándékként az érettségizők is.

Azt most hagyjuk, hogy szakértők szerint az elkészült festmények stílusukban zavarosak, egyenetlenek, maradjunk csak annál a megállapításnál: az ötlet eleve abszurd. Mintha érdemei elismeréseként Kerényinek is kellett volna találni valami funkciót, s adni némi tőkét az önmegvalósításhoz.

„Idekerült Ogur oázis részeges pályaőre is. (...) Hallgatása jutalmául (...) a játékos fantáziájú Pittman neki is valóra váltotta az álmát: nagy pályaudvart épített, hiszen volt elég anyag. Itt azután ihatott, intézkedhetett, dühönghetett kedve szerint, és katasztrófától sem kellett tartani, mert vonatközlekedés csak az állomásfőnök vízióiban fordult elő” – írta Rejtő Jenő, megalkotva A három testőr Afrikában légiós mennyországát, az amúgy büntetőtábornak indult Igorit.

„Itt csupa hülye van...” – mondta ugyanerről Tuskó Hopkins.
Persze ez az ő magánvéleménye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!