Vélem-én

2012.06.21. 07:45

Eper aranyáron

Drága a zöldség és a gyümölcs, a termelők, akik a legnagyobb kockázatot viselik, nem érzik biztonságban magukat.

Kercza Imre

Megvettem az idei utolsó epret, majdnem aranyárat fizettem érte. A néhány szemért 500 forintot. A kisasszony, aki ott a kiskorpádi faluvégen árulta, azt mondta, nem lesz több és nem lesz sehol sem. Az eper ára az idén tartósan magas volt. Az ok a fagy és az eső. Megjelent viszont a következő gyümölcs a barack. Az ára ennek sem olcsó. Bár igaz, hogy a falu végén kevesebbért adják, mint a piacon. A gazdának mégis több marad: nem a közvetítők veszik le a hasznot, hanem maga a gazda. Örülök az utcai árusoknak, akik egyre többen vannak, a városhoz közeledve. Tudom, hogy friss az árujuk, hiszen közvetlenül a földről hozzák, és azt is, hogy a minőség jó. A városban aztán már csak a piac meg a multi cégek maradnak, drágábban és nem olyan friss áruval.

A rendszerváltás óta szinte állandóan napirenden van, hogy az őstermelők áruját össze kellene vásárolni és gyorsan forgalomba hozni. A helyi termék ugyanis mindig jobb, mint a távolról hozott. A helyi termék azonban csak nagyon nehezen kerül a város üzleteibe. Hiányzik az a láncszem, amely a termelő és az árusító között zavarmentesen közvetítene és hiányzik az a biztonság is, amelyre a termelőnek mindenképpen szüksége van, mert ha nincs meg, úgy járnak, mint az ötvöskónyi málnások, ahol már csak emlék az egykori málnadömping. Szomorú emlék, mert családok megélhetése és biztonsága forog kockán.Igaz hogy vannak önkormányzatok, amelyek törekednek arra, hogy a közösségi ellátásban a helyi termelők áruja vigye a prímet. De hát ez mind kevés, mint ahogy kevés az is, ahogy a nagyáruházak fennen hirdetik, az árujuk hány százaléka magyar termék. A termelők hozamára nézve kevés, az áruházak felől tekintve pedig éppen elég. A végeredmény ugyanaz. Drága a zöldség és gyümölcs, a termelők, akik a legnagyobb kockázatot viselik, nem érzik biztonságban magukat. Nincs zöldség-, és gyümölcsdömping, és ez nem csak az időjárásnak köszönhető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!