Vélem-én

2012.06.11. 07:30

Főszezonra várva

Ülünk a siófoki hotel alatti étteremben a szállodaigazgatóval és már vagy két órája beszélgetünk, amikor megkérdi: számoltam-e, hány vendég tért be, mióta itt vagyunk? Nem volt nehéz, egy szál se zavarta a kvaterkázó pincéreket.

Fónai Imre

Pedig volt idő (igaz, nem tegnap), hogy a június eleje már főszezonnak számított, a kempingekben már keresgélték a „megtelt” táblát, hogy kéznél legyen.Gazdasági harakiri volt nekünk a határnyitás – mondja a rutinos szállodavezető, azóta csak reménykedünk, hogy eljő a Balaton reneszánsza (Suchman Tamás korábbi BFT-elnök jelszavát kölcsönvéve). Persze azok az idők már nem térnek vissza, amikor a kiliti pulóverpiac keddjein és péntekjein megbénult a közlekedés, amikor nem lehetett becsukni a sóstói helyi járat ajtaját, akkora volt a tömeg. Nemrég egy konferencián hangzott el, hogy az uniós csatlakozás előtt a hazai pénzelosztásból a súlyának, az itt megtermelt bevételnek megfelelő mértékű támogatást kapott vissza a régió (lásd az akkor épült négycsillagos wellness-szállodákat), utána azonban változott a szemlélet és ennek a Balaton-térség lett az egyik vesztese, három régió peremén.

Így érkezünk el a mához, amikor a vásárlóerő, a kereslet hanyatlása a legnagyobb probléma. Ha majd több pénz marad az emberek zsebében, akkor jut több turizmusra. Ezt azonban nem mindenkinek van ideje kivárni. Az egyik legpatinásabb siófoki éttermet vezető szakember kínaiboltosnak adta el vendéglőjét, majd miután idehaza senkinek se kellett a tudása, kiment Ausztriába, konyhafőnök-helyettesnek.

Címkék#siófok
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!