Vélem-én

2012.07.03. 08:07

Kockázatok mellékhatása

Az elavult egészségügyre adott gyógyír biztató, de ahogy beadják, bőszítő. Hónapok óta magával, magában beszél szakpolitika és betegellátó.

Balassa Tamás

Háromezeregyszáz-hetvenhét település, hatvan orvosszakma az addiktológiától az urológiáig, három progresszivitási vagyis felkészültségi szint, százhatvan körüli betegellátó. A matematikai megoldása is körülményes volna az egészségügyi reformnak, de fájdalom, itt élőlények is vannak. Somogyban 320 ezer körüli populáció, ami 30 ezer 136 féle matematikai megoldást hozott, ennyi a települések (245), a szakmák (mintegy hatvan) és a progresszivitási szintek (nem mindenütt van három) szorzata.

Elképesztő munkát végzett a szervezetfejlesztési intézet. A betegutak átrajzolásával az egyetlen reformot verte végig, melyet a bőrén, a testén közvetlenül érez tízmillió magyar. A gondolat okos volt: orvostudást, gép-műszert és finanszírozást összpontosítani. Nem mondták ki, de sarkítva a lényeg: nem operálhatnak szívet minden kilométeren. A borsos beavatkozások messzebb, de jobbak lesznek. Az elavult egészségügyre adott gyógyír biztató, de ahogy beadják, bőszítő. Hónapok óta magával, magában beszél szakpolitika és betegellátó. A nemzeti konzultációk korában vajon miért nem ródsózták végig az országot, megosztva az örömhírt tízmillió magyarral: megvan az egészségügy gyógyszere! Ezt a közvetlen találkozást akkor szokta kerülni a politika, ha vannak mellékhatások. Amikor azokon a helyeken, ahonnan távolabb kell menni egy ellátásért, szembe kellene nézni a helyiekkel. Választási félidőben ez a mellékhatás fölösleges kockázat volna.Gölle egy talán csak elírt, elrajzolt döntés miatt nagyon egyedül volt az új élet első napján. A mérges helyiek, nos, azok igen sokan voltak...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!