Vélem-én

2012.09.08. 07:37

Mi lesz veled magyar vidék?

Lassan autózok a somogyi dombok között. A táj gyönyörű, de sok helyütt gondozatlannak, romosnak tűnik. Magányos, szélvész és tolvaj fosztotta tetejű házikók, elöregedett, náddal benőtt gyümölcsösök, gazos, közlekedőt rég nem látott vasútállomások sorjáznak. A szemnek oly szomorú látványt gyakran szakítják meg művelt termőföldek.

Czene Attila

Mire lesz veled, magyar vidék? Lakói egyre idősödnek, mert a gyerekek, unokák elmennek tanulni, dolgozni. Hiszen helyben sorra bezárnak az iskolák, s fogynak a munkahelyek.

A határban mindössze néhány család műveli-művelteti a földet, a munkát egy-egy traktor és kombájn el tudja végezni. (Még jó, ha a gazdák helybéliek, mert a tendencia nem ez. A Fidesz ellenzékben –  gondolom nem egyszer joggal – zöldbárózta a szocialistákat, most viszont szívbaj nélkül saját holdudvarának – köztük műkörmösnek – juttatja az állami földeket.)Mi lesz veled, Somogy? Ki tartja majd rendben a gazdagon termő földeken kívüli területeket néhány évtized múlva, amikorra végleg elfogy a háztáji gazdaságot még értő és szerető nagyszülők ereje? Ki metszi meg a fákat, ki kaszálja le a füvet, ki takarítja ki az árkot? Ki tesz az ablakba muskátlit?

A szülőföld szerintem nem arra való, hogy egy gyárhoz hasonlóan igazgassák. Nem szabadna szinte csak olyan növénykultúrákat nevelni (búza, kukorica, napraforgó), ahol a gép mindent megold az élőmunka helyett. (Ráadásul ezek kilója olcsóbb, mint például a paradicsomé, eperé, baracké.)
Alkotó, dolgozni kész embertől végleg üres maradhat e gyönyörű táj, ha nem jut munka a két kéznek, s így betevő falat sem.

Ezek is érdekelhetik