Vélem-én

2012.11.04. 18:37

Emberből állat

Hogyan lesz az emberből állat? Pénzt ajánl egy asszonyember a saját nevelt fia agyonveréséért hajléktalanoknak? Némi pénzért halálra verni egy tizenegy éves kisgyereket?

Fónai Imre

Hogyan történhet meg ilyesmi, sokkal inkább ez a kérdés, persze, egyszerűbb feltenni a „visszaállítaná-e ön a halálbüntetést?” sztereotípiát, amit akár magam is szívesen megválaszolnék igennel, ha biztos lehetnék abban: egyszer és mindenkorra elejét veszi az effajta állatias cselekedeteknek. De vajon ha érvényben van a halálbüntetés, az visszatartotta volna-e a hajléktalan gyilkosokat, vagy akkor is csak a pénz lebegett volna a szemük előtt?Aki elég idős hozzá, visszaemlékezhet: a kékfényes Szabó László szokta anno interjúvolni az akkor egy szem honi tévécsatorna műsorában azokat a gyilkosokat, akikre halálbüntetést szabtak ki, mert néhány évtizede még volt ilyen Magyarországon is. Azokat ez visszatartotta bármitől is?

Engem onnantól fogva, hogy megtalálták Bence holttestét, az foglalkoztat leginkább: ki ez a nő, a felbujtó? Mi vitte rá, mit remélt attól, hogy elállatiasodott emberekkel megöleti ezt az ártatlan gyermeket, akiről már három éve írtunk annak apropóján, hogy hétévesen motorosbemutatózott?

Hol élhet ez a nő, mit vettek észre a környezetében a hozzá közel állók és élők, észleltek-e valamit a hivatalos, gyermekvédelemre kijelölt szervek?
Fontos persze az is, hogy a gyilkosok milyen büntetést kapnak. Remélhetően nem kell majd „rászólni” felülről az ítélkezőkre, tudják a dolgukat e nélkül is. De: hogyan lesz az emberből állat?

Pénzt ajánl egy asszonyember a saját nevelt fia agyonveréséért hajléktalanoknak? Némi pénzért halálra verni egy tizenegy éves kisgyereket? Fónai Imre -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!