Vélem-én

2013.02.04. 07:22

Egy párt, egy gomb

Két évtizede hírértéke volt, amikor a siófoki orvos képviselő a város kórházának fejlesztése ellen szavazott, mert így kívánta a frakciófegyelem. Mára megszoktuk.

Fónai Imre

Gyanúsan alkotmányellenes a kötelező szavazás elrendelése, ezt írta Ángyán József (ma még) fideszes parlamenti képviselő a saját frakcióvezetésének. Emlékezetes, hogy földtörvény-ügyben „kiszavazott” és pénzbüntetésre ítélték érte. Ángyán azt mondja: „Alaptörvényünk kimondja, hogy a képviselő a tekintetben nem utasítható, hogy hogyan szavaz. Döntéséért a választóknak és saját lelkiismeretének felel. Ezt az elvet a képviselői eskü szövege is tartalmazza. Kíváncsian várom tehát a frakcióvezetés válaszát. További lépéseimet ettől teszem függővé. Választ eddig nem kaptam”.Emlékszem, majd'' két évtizede még hírértéke volt annak, amikor a siófoki orvos képviselő a város kórházának fejlesztése ellen szavazott, mert így kívánta a frakciófegyelem. Mára megszoktuk: a frakcióvezetők előre bekiabálják a gyengébbek kedvéért, hogy mit kíván a párt, éppen melyik gombot kell nyomni. A kérdés csak az, minek ehhez ekkora parlament? Egy pártból elég volna akár egyetlen gombnyomogató, ha annak a szavazata éppen annyit érne, amilyen arányban a pártja a választáson voksokat kapott. Szép parlamentünk legkisebb szobájában is elférne az „országgyűlés”. A nagy spórolásból pedig talán még egy újabb stadion ára is kijönne. A képviselő ma már amúgy sem „kijáróember”, habár hallani még ma is innen-onnan, hogy két kampány között még csak nem is látni a vidéken. Felesleges is, ha így dőlnek el a dolgok.

A siófoki doktor esetekor még hittük, hogy lehet más a politika. Mára megtanultuk (hisz'' Ángyán csak fehér holló), hogy nem lehet más...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!