Vélem-én

2013.03.28. 07:35

Kiskertek dísze

Híres falu lett Kaposfő. Olyannyira, hogy a közszolgálati hírekbe is bekerült azzal, hogy használatba vett állami földeken gazdálkodni segíti a falu lakóinak egy részét.

Kercza Imre

A törekvés dicséretes. Hiszen helyben termett gyümölcsök kerülhetnek az iskola asztalára és munkát megélhetést ad több családnak. A kaposfői példa akár ragadós is lehetne, bár nem egyedülálló, hiszen a megyében is, az országban is több település van, amelyik megpróbál önállóan talpra állni és segíteni az ott élő családoknak.

A példa azért is érdekes, mert a falvak valaha tudták ezt a tevékenységet. Az udvarokban virágzó kiskertek voltak, ahol tavasszal virágillat töltött be mindent, tele volt gyümölcsfákkal a föld megművelve és benne időben a mag. Az egy újkori módi, hogy a falusi ember a boltban vásárolja meg a zöldséget, gyümölcsöt. Régebben még a hús nagy részét is maga állította elő. Nagyrészt önellátó volt. Hiszen kenyeret is sütött otthon a kemencében, ezeknek a régi kenyereknek utánozhatatlan az íze. Aztán szinte a rendszerváltással egy időben megszűnt ez a tevékenység, díszkertekké váltak a zöldségesek vagy csak gaz verte föl. Ezért is kell most elölről kezdeni. Ezért van szükség arra, hogy vetőmagot osszanak, napos baromfit, malacot adjanak alapítványok és örüljenek annak, hogy ezeknek az állatoknak nagy része megéri a felnőttkort a magból pedig növény sarjad.Reméljük a Kaposfőhöz hasonló példák is termékeny talajra lelnek és lesz utánzójuk bőven. A falu eltartó képessége attól is függ, hogy mi terem a kertben. A kisfalvak ebben is példát mutathatnak és reméljük azt, is hogy a példa ragadós lesz.

Címkék#Kaposfő
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!