Vélem-én

2013.04.20. 09:25

A ház alapja az asszonyban van

Kisgyermekként, amikor a szüleinkre nézünk legtöbben olyanok akarunk lenni, mint ők. Utánozzuk őket, tőlük tanulunk meg beszélni és tőlük kellene megtanulnunk számos más dolgot is. Én még most is olyan akarok lenni, mint az Anyukám, pedig már elmúltam 28 éves.

Cseresnyés Veronika, Fonyód

Ő, Vargáné Sziládi Beáta az én édesanyám és úgy érzem, neki sikerült az életre nevelnie engem, sőt még most is azt teszi. Nem tudnék egyetlen történetet kiragadni. Nemcsak beszélni, beszélgetni tanított meg, mindig hagyta, hogy legyen saját véleményem. Amikor reggelente vásárolni mentünk, megbeszéltük mit kaphatok a boltból: nekem kellett eldöntenem, mi az az egy dolog, amit szeretnék. Megtanított dönteni. Ez manapság sok felnőtt ember életében gondot okoz. Hála Anyának képes vagyok felelős döntéseket hozni, és ha hibázom, vállalom. Soha nem erőszakolt rám semmit, nem volt szigorú, nem kaptam büntetést, nem vert meg. Szinte mindenhová elengedett, mert bízott bennem. Éreztem és ma is érzem, hogy bízik bennem. Azt hiszem ennél nagyobb támogatásra nincs is szükség.Egy mexikói közmondás szerint: „Egy ház alapja nem a földben van, hanem az asszonyban.” Édesanyám otthont teremtett bárhol voltunk. Nem az a lényeg hol vagyunk, hanem az, hogy mi van a szívünkben. Szeretettel és őszinteséggel minden nehézséget át lehet vészelni. Oldalakon át sorolhatnám mi az, amiért hálás vagyok neki; hogy belém ivódott a természet szeretete, amikor a fonyódi sétányon sétáltunk ovi után, hogy csalódásaim ellenére is képes vagyok szeretettel és tisztelettel fordulni embertársaim felé, hogy képes vagyok nevetni, akár saját magamon is, sorolhatnám még. Nagyon komoly és stabil lelki hátteret biztosított a fejlődésemhez. Tudtam, hogy ha elkövetek valamilyen butaságot, nyugodtan hazamehetek, nem fognak bántani és meg tudjuk beszélni a dolgot. Anya megértette velem, hogy bármi történik, egy hely van, ahová mindig mehetek, és ez az otthonom. A családom mindig mellettem áll és feltételek nélkül szeret! Ezenfelül vannak olyan dolgok, amiket egy lány, csak az anyjától tanulhat meg; hogyan viselkedjek, hogyan legyek nő: „Egy jó frizura meg egy kis rúzs csodákra képes.”

Remélem, Anya érzi és látja rajtam, mennyire szeretem őt – persze azért meg szoktam neki mondani, mert néha ki kell mondanunk, amiről azt gondoljuk, hogy a másik tudja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!