Vélem-én

2013.05.03. 11:05

Elszökött miattam Tátomba napszámba

Az ötvenes évek elejéről nagyon kevés szó esik manapság. Én, akinek a fiatalsága ezekre az évekre esik, sokat gondolok vissza erre a korszakra. A gyermekeim már néha unják is talán, annyit beszélek erről az időszakról. Most, ha leírom, talán ezzel ki is írom magamból.

Schifferer Edina

Igali parasztlány létemre engedtek a 8. osztály elvégzése után továbbtanulni gimnáziumba. 1952-ben megszervezték a TSZ-t a faluban. Én ősszel kerültem be a leánygimnáziumba Kaposvárra, de a Tsz-be bevitt föld után a szüleim, majd csak januárban, zárszámadás után kaphattak pénzt, ha egyáltalán kaptak valamit. A kollégiumban pedig szeptembertől kellett fizetni.

Édesanyám hajnalban behozta a piacra az eladható kertben megtermelt dolgokat (dió, lencse, bab, mák), és a levágott baromfit és tojásokat. Reggel fél 8-kor a kollégium előtt (Zárda épülete) adta át a pénzt, hogy a kollégium díját be tudjam fizetni. Utána hazautazott és folytatta a munkát hol a mezőn, hol a kertben, szőlőben. Csak az Állami Gazdaságban fizettek pénzt naponta, s ezért sokszor hajnalban Igalból elszöktek a szomszédasszonnyal Tátomba napszámba. Most is könnyet csal a szemembe, hogy milyen nehezen éltünk, és mennyit kellett neki szenvedni azért, hogy én tanár lehessek. Nagyon hálás is vagyok ezért Édesanyámnak!



Én a piacon egyetlen falusi nénivel sem alkudozom azóta sem, mindig annyit fizetek, amennyit kérnek, mert mindig az Édesanyám (Pótó Jánosné, Kovács Peti Borbála) jut az eszembe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!