Vélem-én

2013.05.23. 07:33

Értékeink biztonsága

Értékek születtek és születnek Somogyban. A kérdés csupán az, hogy meddig maradhatnak azok, mennyire figyel fel rájuk a társadalom és mennyire menedzselik azokat.

Kercza Imre

Márka a csökölyi eper olyannyira hogy „hamisítják” is: csökölyiként kínálnak olyan árut, amely nem abban a földben termett, tehát az íze sem olyan. De azt is viszik a vevők, mert azt gondolják, hogy kiváló zamatú. Márka volt a segesdi szamóca is, hiszen még hűtőházat is építettek rá, mert mutatós szép termést adott és kiváló volt az íze. És márka volt a kadarkúti, a mikei, az inkei és a homokszentgyörgyi burgonya is. Némelyik fajta büszkén viselte a somogyi nevet. És márka volt a szuloki és mikei dohány is, amely a nagyatádi dohánybeváltóval együtt eltűnt a piacon.

Értékek születtek, és értékek születnek Somogyban. A kérdés csupán az, hogy meddig maradhatnak azok, mennyire figyel fel rájuk a társadalom és mennyire menedzseli azokat. A somogyi föld rendkívül változatos és a termése jó ízű, jó zamatú. Valaha felvásárló láncok alakultak azért, hogy összegyűjtsék a kisgazdaságok termését is és eljuttassák a piacokra. Ma akadozik ennek a láncnak a működése és ez nem egyszer keserűséget okoz a termelőknek. Somogy például az ország második legnagyobb burgonyatermő vidéke. A somogyi boltokban és piacokon, mégis más tájakról – esetenként más országokból! – származó krumplit kapni. Miközben a somogyi termelők csak nehezen tudják eladni. Pedig valaha kutatóintézet működött ebben a megyében és azokat a speciálisan somogyi fajtákat amelyeket itt kísérleteztek ki, magával vitte Mosonmagyaróvárra a kutatásvezető amikor nyugdíjba ment és ott a saját kiskertjében próbálta meg a fajta fenntartást. Aztán amikor meghalt a fajta is kiveszett.

Mindezt azért említem, mert a megyének az értékmegőrzésben is jelentős a szerepe és a felelőssége.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!