Vélem-én

2013.06.17. 07:34

És a Balatont ki védi meg?

Lassan levonul az ár a Dunán és a politikusok is lejönnek a gátakról, megjegyzem, nekem nem hiányzott onnan Bajnai akkor sem, amikor éppen tréninget tartott a pártja és a békemenetes civil szervezet ezt kifogásolta.

Fónai Imre

Fene az ízlésüket, hogy éppen őt hiányolják a gátról, miközben vezetőjüket Révfülöpön fotózzák, amint kempinggatyában fagylaltozik. No persze, az is víz, nem is kicsi, és remélhetően valamicske figyelem most majd irányul arra is, a Balatoni Szövetség finoman tán erre kívánt utalni friss javaslatával: vízügyileg kezeljék egy régióként a Balaton vízgyűjtőjét.Kisebb gondja is nagyobb ma ennél a vízügynek: súlyos forráskivonásokról szólnak a hírek (hosszú évek óta), ma már két gazdája is van, a belügyi és a vidékfejlesztési tárca, kész csoda, hogy rendben ment a dunai védekezés, igaz, ha valóban nagy a baj, akkor azért mindig van pénz.

Egy éve jelezte a balatoni vízügyes: régiósítani kell a Balatonnal foglalkozó szervezeteket. „Huszonöt-harminc évünk van rá, hogy beavatkozzunk a Balatont elmocsarasító folyamatba, mert hatvan év múlva lefolyástalan tó lehet.” El kell persze dönteni – tette hozzá –, hogy mit akarunk vele kezdeni, a nádat védjük, vagy vitorláskikötőket építünk, legyen benne hal, madár és béka vagy ne, vízi vidámpark legyen, vagy természetes környezet? Három zöldhatóság, öt megye, két nemzeti park, negyvenvalahány civil szervezet, negyvenhárom parti önkormányzat – túl sok, jelezte a szakember.

Huszonöt-harminc évből egy már oda. Ne várjuk meg, míg a politikusoknak kell jönni „megvédeni”!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!