Vélem-én

2013.06.19. 07:32

Kiszámolt távlatok

Gyakorlatilag meseszerű, poros anekdotáknak tűnnek azon építkezésekről szóló elbeszélések, melyek nyomán felkalákázott otthonokból ma egy generáció nem, illetve csak nagyon nehezen találja a helyét eltávolodva a szülői házaktól.

Szűcs Tibor

Hihetetlen, ahogy apáink mondják, micsoda nullaforintos falhúzások, ácsolások és szerelések történhettek egykor, amire ha most fészekrakó fiatal gondol, összeszorul a gyomra. Inkább talán nem is gondol, nem mer gondolni, legalábbis, ha egyszer körülnézett már egy tüzépen.

A fiatalok, pontosabban a 20-30 évesek pénzügyei hagyják a legnagyobb kívánnivalót maguk után egy bank felmérése szerint, mely a jóléti index meghatározásakor pontosan rámutat arra az érzésre, amikor a felmenőket hallgatva az ifjak maguk elé roskadva összeadják fejben a bevételeket, majd letörve megállapítják: ma az is boldogság, ha az albérletre futja még a következő hónapban, de például egy költözés, egy háromhavi kaució már összeomláshoz vezetne.Nem költöznek, de álmodoznak, s lassan, nagyon lassan talán összetesznek annyit, hogy egy bank aztán az aktív évek befejezéséig megpecsételje sorsukat és vágyaikat egyszer. Amelyik fiatal boldogulni akar, körülbelül ebbe a sorrendbe rendezi életcéljait, ha túlverekedte magát a munkakeresés és találás démonain, s végre földet érezhet saját lába alatt. Már nem kapkodnak, nincs hova. Egyszerű távlatok maradnak, amibe legfeljebb a malacpersely fér bele, a nyugdíjas évek gondolata egy kézlegyintésnyi felelősség, s a három szoba, három gyerek, négy kerék eléréséig az ágy, asztal, tévé az irányadó.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!