Vélem-én

2013.07.08. 07:47

Ördög a falon

A helyi hatalom gyakorlása nem arról szól, hogy akit megválasztottak, az azt is megmondhatja az adott településen, hogy ki árulhat dohányt vagy bármi mást.

Fónai Imre

Mondom Pollák Tibornak, ne fesse az ördögöt a falra. Ádánd 2010-ben nem mellékesen fideszes színekben indult polgármestere úgy véli, a helyi hatalom gyakorlása nem arról szól, hogy akit megválasztottak, az azt is megmondhatja az adott településen, hogy ki árulhat dohányt vagy bármi mást és ki nem. A nemzeti nonprofit dohánycég ugyanis arra kéri egyes hírek szerint a polgármestereket, más hírek szerint a képviselő-testületeket: vegyenek részt a dohányárusítást végzők kijelölésében ott, ahol nem volt nyertes pályázó az első körben a nemzeti trafikra. Gazdasági előnyt biztosítson az önkormányzat valaki javára, valakik kárára? – értetlenkedik Pollák, majd felteszi a kérdést: mi ez, ha nem a korrupció melegágya?A zrt. kérése voltaképpen legalizálná a szekszárdi példát, ahol a „helyi hatalom” előzetesen véleményt mondott a trafikpályázókról. Világszabadalom. Demján Sándor szavai ide is illenének. A nagyvállalkozó a takarékszövetkezetek államosítása kapcsán fakadt ki: „Ilyen törvényt a világon sehol sem láttam.” Demján is tudja, érzi már: nem vagyunk egy „tucatország” mostanában. „Nem szívesen keveredünk a politika ocsmány dolgaiba”, teszi hozzá az egyik leggazdagabb magyar, s azt is, hogy „ne legyen kétségünk, éhes tőkecsoportok, személyek futnak majd versenyt a takarékszövetkezeti vagyonért”. Lásd még földpályázatok, trafikmutyi. Utóbbiról még Fábry Sándor is azt mondja a Heti Válaszban: fekete-afrikai normákra sugall, kommunista politikai mintára hajaz.

Szóval, csak ne fesse Pollák azt az ördögöt a falra...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!