Vélem-én

2013.07.19. 20:20

Szabályozott kerékpározás

Senki nem tartaná be a KRESZ-t, ha fölmentést adna az az állítás, hogy ő a szabályról most hallott először...

Czene Attila

Amikor Kürtöspusztán jártam, egy cigány nőt az érdekelte leginkább, hogy miért büntetik a rendőrök 50.000 forintra, akinek nincs csengő a biciklijén és borostyánsárga színű fényvisszaverő prizma legalább az első keréken. Pedig ugyanott egészségügyi szakemberek vérnyomást mértek és tanácsadást tartottak, volt mise gitárzenével, ruhaosztás, és finom pörköltet is kínáltak a rendezvény résztvevőinek. A rendőr szakszerűen és türelmesen válaszolgatott, de a nő egyszerűen nem tudta megérteni.

– 50.000 forintért vehetnék vadonatúj biciklit – mondogatta utóbb. Ilyen sok pénzt félretenni sem vásárlásra, sem büntetésre nem tud. Férje a kerékpárt nem szabadidősportra használja, hanem az egyetlen közlekedési és szállító eszköze, bármilyen régi és lestrapált is. De a szabályt mindentől függetlenül be kell tartani. Persze jó volna – mint panaszolta –, ha erről az ember nem akkor hallana először, amikor rögtön meg is büntetik. Itt viszont van egy újabb csavar a történetben: senki nem tartaná be a KRESZ-t, ha fölmentést adna az az állítás, hogy ő a szabályról most hallott először...Azért foglalkozom ezzel a témával, mert fölmerült, hogy kötelezővé tennék a kerékpárral közlekedők számára a sisak viselését is. Tény: a sisak jól védi a fejet karambol, esés esetén. Valószínűnek tartom azonban: ha ezt is előírják, akkor vidéken temérdek olyan büntetést kiszabnak majd a rendőrök, amit a vétkes nem tud kifizetni. Városban pedig sokan emiatt nem ülnek majd kerékpárra – főleg a szép frizurájukra kényes nők –, pedig a kerékpár használta az egészség és a környezet védelme miatt is fontos lenne ott, ahol a benzin drágulása ellenére még mindig sok ezernyi autó böfög ki magából káros gázokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!