Vélem-én

2013.09.17. 07:27

Csak felnőtteknek!

Nem akarják ösztönözni a fiatalkori szülést, ezért csak az az anya kaphatna támogatást, aki a szüléskor már betöltötte 18. életévét.

Vas András

Bence három és fél kilóval és 57 centisen érkezett tavaly, s méretei ugyan nem igényelték, mégis úgy negyedmillióba fájt a gyerekszoba kialakítása, ehhez jött a több mint háromszázezerért a köldökzsinórból levett őssejt, így aztán a cumis, popsitörlős, pelenkás, lázmérős stb. bevásárlás hatvanezres tétele – mi kerül egy vékony gyűszűre hajazó fogínymasszírozón nyolcszáz forintba?! – szinte aprópénznek tűnt, míg ruhákat a tesómtól, babakocsit az ismerősöktől kaptunk, ezzel megint bentebb voltunk minimum százezerrel. Néhány héttel a szülés után aztán megérkezett a számlánkra 64 125 forint, állam bácsi hozzájárulása a gyerekvállaláshoz, azóta pedig havi 12 200 forint családi pótlék. Utóbbi nagyjából a pelenkára és a tápszerre elég, előbbi pedig – a felsoroltakból is kiderül –, nagyjából semmire.

A közelmúltban talán babája születhetett valamelyik fejesnek is a kormányban, felmerült ugyanis, komolyabban is dotálni lehetne a gyerekvállalást. Egy munkacsoport ki is dolgozta a gyed extra és az első gyerek után járó kiemelt támogatás tervét. Előbbi esetében az anya akkor is megkaphatná a gyed teljes idejére járó összeget, ha annak lejárta előtt visszamenne dolgozni, utóbbi pedig háromszázezer forint körülre emelkedne. Mindkét ötlet támogatandó, még ha a gyerekvállalás problémáit nem is oldja meg, de legalább a kezdő lökést megadhatja a szülőknek.Más kérdés, miért csak az első gyerek után járna a kedvezmény, hiszen a második kölök semmivel sem olcsóbb mulatság, az egy főre eső családi bevétel például jelentősen csökken a tesó érkeztével. Szintén érthetetlen, hogy a terv kidolgozója, a kormányfő családpolitikai tanácsadója, Révész Máriusz szerint, mivel nem akarják ösztönözni a fiatalkori szülést, csak az az anya kaphatna támogatást, aki a szüléskor már betöltötte 18. életévét.

Éppen egy éve, hogy 16 évre vitték le a tankötelezettség korhatárát. Vagyis a logika alapján egy 17 éves nő a munkaerőpiacon megállja a helyét, de szülőnek alkalmatlan...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!