Vélem-én

2013.09.12. 07:08

Egy kis hazai

A magyar terméknek szigorúak a szabályai: csak az az áru használhatja ezt a címet, amelyik magyar alapanyagból készül, magyar recept alapján és magyar adalékanyagokat használnak fel. Minden más csak magyar gyártású, vagy még ezt a címet sem használhatja.

Kercza Imre

Érthető, hogy mindenki a saját termékét védi, és próbálja kapósabbá tenni azon a réven is, hogy külön megjelöli azt. A törekvés érthető. A háborúság is, amely az elmúlt időszakban kialakult körülette, meg az is, hogy néhányan hamisítani igyekeztek a tisztán magyar terméket. Azért van ez így, mert a megnevezés bizalmat kelt, vevőben és eladóban is.
A bizalom pedig nagy kincs.Néhány magyar termék azonban kezd kikopni a köztudatból. Hazai mellett a helyi áru is helyet keres magának a piacon: az áruházak polcain és a termelői elárusító helyeken egyaránt. Néhány közülük már csak az emlékekben létezik. Burgonyát például csak külföldi vetőmagból termeltet lehet kapni.

A jó ízű és szép somogyi krumpli ma már a múlté. A somogyi kifli és a somogyi spárga jórészt csak legenda. Valamikor a közelmúltban a piacon láttam, az eladó azt mondja az Alföldről hozta. Az Alföldön is magyar termékként terem, de érthetetlen számomra, hogy a szülőhelyén már nem, vagy csak kiskertekben létezik. Szóval, akkor teszünk valamit a hazai termékek elszaporodásáért, ha nem csak a kolbásztöltésnél vigyázunk arra, hogy magyar sertésből, magyar paprikával készüljön, hanem azoknál a napi élelmezési cikkeknél is, amelyek kedvesek voltak ezen a tájon és sikert arattak.
Szóval van még mit tenni

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!