Vélem-én

2013.11.25. 07:34

Ne menjen ki a divatból!

Van abban valami pikáns, amikor a civilek (merthogy a vendéglátás, a turizmus szereplői azok) új adó bevezetését szorgalmazzák.

Fónai Imre

Adót ugyanis fölülről „szokás” egy-egy szektorra, vagy éppen mindenkire kényszeríteni és szokás még nem szeretni, hovatovább tiltakozni ellene, eltörlésekor (ami leginkább választási években fordul elő) azt lelkesen üdvözölni.A turisztikai hozzájárulást a 2002-es választások előtt törölték el, de nemcsak az első Fidesz-kormány, hanem az ellenzék is egyetértett vele, nyilatkozta is a parlament idegenforgalmi bizottságának akkori MSZP-s elnöke, Katona Béla: az ország most már van olyan helyzetben.
Akkor még volt olyan helyzetben, ma meg már maga a szakma „kéri” vissza azt az adót. Önként, dalolva mondanának le bevételük egy-két százalékáról, feltéve, hogy az a szektoron belül marad, nem megy el más célokra, hanem a turizmusba áramlik vissza.

Matolcsy (Varga Mihály) talán most a fejét fogja, amiért nem neki jutott eszébe a turisztikai hozzájárulás visszavezetése, ám ha a pénteki kaposvári konferencia sommás megállapítására gondolok, akkor akár ez, akár a kúrtaxabevétel-megosztás önkormányzatok és TDM-ek között: elég a szóból, próbáljuk meg!

Hátha tényleg történik végre valami és egy elképzelt, tíz év múlva hasonló módon százmilliókkal támogatott kutatás hátha már nem azt állapítja meg kurtán mint ami pénteken elhangzott, s amivel amúgy egyrészt lehetne bőven vitatkozni, másrészt egy 400 millióval támogatott kutatástól ennél azért többet várna az ember, szóval hogy „kiment a Balaton a divatból”.

Ezek is érdekelhetik