Vélem-én

2014.03.26. 07:34

Digitális demokrácia

Idegen érdekeket szolgál, támadja az államot, nem látja a fejlődést, nem vesz észre semmi jót, melytől az embereknek könnyebb lesz. A miniszterelnök ezen indokok alapján tiltatta be a legismertebb mikroblogot, s már belebegtette, hasonlóképpen blokkolhatják a legnépszerűbb közösségi oldalt és megosztó-portált is. Egy demokráciában, merthogy Törökország a fentiek ellenére is annak számít.

Vas András

Ahol a közelgő választások előtt az verte ki a biztosítékot Recep Tayyip Erdogan kormányfőnél, hogy a világhálón sorra a kormánypárt korrupciós ügyeit firtató írások, illetve igazoló dokumentumok jelentek-jelennek meg. A hatalom pedig lépett: tiltsuk be, blokkoljuk a forrást, hiszen ami nem látszik, az nincs. Csakhogy a 21. században már nem működnek a régi automatizmusok, még ha sokan szívesen törölnének ezt-azt is a világhálóról.


Merthogy érdekes, s bizony sokszor magyarázatra szoruló – mégis elvileg megmagyarázhatatlan – kor- és kórkép rajzolódik ki a netes archívumokból, melyekből pontosan kiderül, az esélyegyenlőség mely híve beszélt öregecskedő feleségekről, a mai háborgók közül ki követelt milliárdos sportlétesítmény-fejlesztést, új atomerőmű-blokkokat, de az is betűhűen olvasható, kik ágálltak anno az orosz gazdasági kapcsolatok mélyítése ellen, s melyik politikai erő hivatkozott rendre Brüsszelre, az unióra, Európára.

Vagy kik és hányszor ígértek gyorsforgalmi utat Kaposvártól a Balatonig, ötezer munkahelyet a somogyi megyeszékhelyre, vagy éppen háromezret Taszárra, mely az enyészeté lett, amióta jól beazonosítható pártok és személyek politikai hecckampánya miatt kivonultak az amerikaiak. De a világháló megőrizte a színház-felújítási saga többrészes tragikomédiáját is a látványtervektől a látványtortáig.

Az emberek emlékezete gyakran gyarló, az internet memóriája viszont végtelen. Számon tart és számon kérhetővé tesz – nem lehet a múltat végképp eltörölni...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!