Vélem-én

2014.04.18. 07:25

Húsvét előtt

A halat nem tartotta húsnak, a szárnyast is csak afféle gyomorbajosnak való diétás ételnek.

Vas András

Dédnagyanyám számára a huszadik század a pulykasonka megjelenésével ért véget. Korábban még megbékélt a számára megfejthetetlen újításokkal, ha használni nem is merte, ám ha nehezen is, de elfogadta a mikrosütőt, mely tűz nélkül melegítette az ételt, melyhez addig legalább egy sparhelt kellett, megnézegette az ükunokákról készült videókat, noha a kazetta mivoltát nem sikerült felfognia, s a csavaros kupakos dán sörrel is megbarátkozott, már csak az egyszerűbb fogyaszthatóság okán is, ám a húsvét előtt a boltokban megjelenő szárnyas alapú kötözött sonka nagyjából annyira érthetetlen volt számára, mint Einstein relativitás elmélete vagy a Torgyán-féle kisgazdapárt földdel kapcsolatos elméletei.Merthogy a dédi hosszú évtizedeken át etette a baromfit a kisudvarban, s hizlalta a disznókat az ólban, tisztában volt az állatok minden porcikájának mibenlétével, felhasználhatóságával, ízével, már az sem számított előtte háziasszonynak, aki keverte a csirkét és a tyúkot, s előbbiből akart levest főzni, vagy éppen karajból, neadjisten combból rakott a terített asztalra cigánypecsenyét. A halat nem is tartotta húsnak, a szárnyast is csak afféle gyomorbajosnak való diétás ételnek, a hús nála a disznónál kezdődött, a húsvéti sonka pedig a padlásról érkezett. A feltámadás napján tojással, kaláccsal, házilag reszelt és ecetezett tormával kínálva, másfél ujjnyi zsírral az oldalában. Jól kiszellőzötten, összeérten, lógva füstön, megfelelő ideig állva sóban. És nagyszombat estéjén a misén a pap által megáldva.

Szerencséjére a nitritet, és az ezzel tartósított-kelendővé színezett mindenféle lapockák, tarják, ócska combok, hálóval egybefogott nyesedékek korát már nem kellett megérnie. Azzal a lelki békével költözött át egy jobb világba, hogy nem ismerte a törvényi szabályozást: a gyorsérlelt sonka súlyának csak negyede lehet belefecskendezett páclé.

A dédi józan paraszti eszével az ilyet csak szivacsnak hívná...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!