Vélem-én

2014.04.29. 07:40

K.-tlanul

Kutya nehéz úgy hazudni, ha az ember nem ösmeri az igazságot. Ez annyira jó kis első mondat, gondoltam, én is kipróbálom. Ha Esterházy Péternél bejött, talán itt is be fog.

Balassa Tamás

A Harmonia Caelestist kezdte így az író, aztán kilenc éven át rakta-vette a mondatokat, egyiket a másik után, míg nem a remek regény végeztével a naplójába írhatta: KÉSZ vagy valami ilyesmi. Azután a Javított kiadás címűben, egy máshogyan jó könyvben tárta föl önmegfigyeléseit, ahogy áthaladt rajta a megtudás, a kitudódás édesapja ügynökmúltjáról. Nehéz idők, a könnyezést egy idő után k-betűvel jelezte, és ez ugyanazt jelentette, ha ugyan nem ugyanaztabbat.Az igazság ösmeretében vannak hiányosságaink. Ügynökügyekben jószerével csak azok vannak. Negyedszázad nem volt elég ahhoz, hogy szembe nézzünk a közelmúltnak ezzel a csúfságával. Amiről mindannyian tudunk, azt is tudjuk, hogy sokan nagyon nehezen élnénk meg a szembesítést, nemzeti vagy csak családi bálványok koszolódnának be, válna életművük viszonylagossá vagy nem viszonylagosan semmivé.

A tabula rasa nélkül viszont igazságtalan és méltatlan, hogy egyik-másik emberről kiderülnek dolgok, a másik meg az utolsó leheletéig fenyegetőzik perrel, hogy ő aztán, hogy ő dehogy, hogy hogyhogy hogy. Ungváry Krisztián történész most lett hetvenszázalékos pernyertes Strasbourgban Kiss László pécsi jogtudós alkotmánybíróval szemben, és azért csak hetven, mert a magyar bíróság jogerős elmarasztaló ítélete ellenére hirdette a saját igazát. Aztán igazat adnak neki: a kutatási eredmény közlése a vélemény-nyilvánítási szabadság része.

Negyedszázad szégyen, amit fel tudunk mutatni a pártállami-kommunista bűnök megismerésében. Ha megtettük volna, az nemzeti együttműködés volna, nem duma. Így viszont tovább írható át a történelem kényre s kedvre, arkangyalostul is hazugra. Száraz szemek, sehol egy őszinte k.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!