Vélem-én

2014.04.08. 07:27

Választás után

A Jobbik a huszonegy százalékával Európa legnagyobb támogatottságú Európa-ellenes pártjává lett.

Czene Attila

Bár 600 ezerrel kevesebben szavaztak a Fidesz-KDNP-re mint négy évvel ezelőtt, a maga számára optimálissá tett pályán fölényesen nyerte meg a parlamenti képviselőválasztást – alaposan végig gondolták, hogy mit kell ehhez tenniük, s megcsinálták. Még közel van az a bizonyos nyolc év, az MSZP-Együtt-DK-PM-MLP összefogás vezetőiről a választók nagyobb része nem hitte el, hogy most alkalmasabb lenne az ország vezetésére. A Jobbik 21 százalékával Európa legnagyobb támogatottságú Európa-ellenes pártjává lett. A kettéosztott, magát a politikai paletta közepére helyező, zöld LMP a padlóról fölállva bejutott a parlamentbe.Mindenki számára elgondolkodtató a helyzet. Hatalmas a várakozás, hogy a Fidesz-KDNP további rezsit csökkent, emeli a nyugdíjakat, újabb munkahelyeket teremt, miközben alapvetően csak Európai Uniós pénzből van beruházás. A nagy vereség után mi lesz Mesterházyval, s van-e értelme együtt maradni a Kormányváltóknak/Összefogásnak, vagy szétmegy és akkor egymás ellen politizál az MSZP, az Együtt és a DK? A Jobbiknak most már a Fidesz-KDNP támadásaival is számolnia kell, mert nagyobb ellenféllé vált, s vajon elég-e hosszabb távon, hogy bár szelidebbre fésülték magukat, de ott sikeresebbek, ahol nagyobb a szegénység és rosszabb a közbiztonság. LMP: zöld eszmékkel a tőlünk nyugatabbra fekvő országban sem sikerült még kiemelkedni a kisebb pártok közül.

A választópolgároknak vasárnapig lehetett dilemmája, s legközelebb négy év múlva leszünk ilyen helyzetben. Addigra majd a saját bőrünkön érezzük, hogy most jól döntöttünk vagy sem.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!