Vélem-én

2014.05.24. 08:00

Belenyugvók

Időnként megütközve nézzük a fiatalokat: értetlennek tűnnek, lázadók és udvariatlanok is tudnak lenni.

Czene Attila

Persze ez a viselkedés nem a semmiből jön. Rengeteg inger éri őket otthon, a barátoktól, az iskolában, az utcán, a tévéből, s erre reagálnak. S nemcsak más ez az inger, amit egykor a szülők, nagyszülők kaptak, hanem sokkal több is. Tényleg néha már nehéz lehet normálisnak maradni.

A mi az élet értelme? kérdésen csak kevesen morfondíroznak, de mindenki boldog szeretne lenni. A boldogság szorosan összefügg az elégedettséggel, illetve a belenyugvással. Belenyugvással, beletörődéssel mind több fiatal védekezik, mert önbizalomhiányosak. Azzal mérik magukat és másokat is, amivel a legegyszerűbb: a pénzzel, s a fiatalok nagyobb része nem dúskál a pénzben. Ilyen körülöttük a világ, ilyenné tettük őket.Innen nem könnyű jó irányba elmozdulni, mert a fiatal mindent a saját kárán szeret megtanulni. Mi is ilyenek voltunk, s ilyenek lesznek a gyermekeink gyermekei is, így vagyunk kódolva. Pedig sok bosszúságot, szomorúságot megspórolhatnának az emberek, ha nagyobb hatékonysággal lehetne átadni a tapasztalatokat. Mert a gyorsan változó világban is nagyon hasonlóak maradtak az alapproblémák, s mert a génjeink, reflexeink nem változnak olyan gyorsan, mint ahogyan az életünkre nagy hatással bíró technika fejlődik. De csak kevés fiatal kiváncsi igazából arra, hogyan vélekedik valamiről „az öreg”, aki lám, nyomja a sódert, de nem vitte valami sokra az életben, akkor meg mit okoskodik itt nekem, majd lesz valahogy...

Szerintem minél fiatalabb valaki, annál jószívűbb és jóravalóbb. Aztán idővel rájönnek, hogy ha ez talán nem is szégyellni való, de sok sikert elérni ezzel nem lehet. Ne csodálkozzunk, hogy ilyenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!