Vélem-én

2014.05.12. 07:40

Kijózanodni?

Kelet-Európában nem érdemes kijózanodni – erről szól a pálinkás daluk, mondta Geszti Péter 2011 nyarán a siófoki Coke Clubon.

Fónai Imre

A helyzet azóta annyiban bonyolódott, hogy bár Geszti arról énekel a dalban, hogy mi vagyunk a Kelet Nyugatja, s a Nyugat Keletje, a minap megírta a 2010 óta utat mutató Magyar Nemzet: egyszerűen marhaság, hogy az Oroszországhoz közeledés a Kelet felé közeledést jelentené.Hát, eddig alaposan el voltunk tájolva. S most, hogy már a Kelet is Nyugat, nyilván nem is kéne hogy föltűnjön a különbség: a magyar kormány akár csak az uniós pénzeket, a norvég támogatási alapot is (szennai, jutai, lakócsai, Balaton-parti civil programokra emlékezhetünk általa) kormányzati, állami felügyelet alá szeretné gyűrni, a norvégok ezt nem értik, szerintük éppen ellenkezőleg, kormánytól független pénzosztó szervezet az európai módi. Vagy az exszkinhed, ex tévészékház-ostromló parlamenti alelnök megválasztásán se kéne fönnakadni (írta is a Nemzet: másnak is van egykori szkinhede), meg se kéne hát kérdezni, hogy van-e ennél lejjebb, mert alighanem van.

Rendszerszerűen működő elmebaj, a gyanakvás és tehetségtelenség idiotizmusa, az irigység kisszerű dühöngése – ez is Geszti jellemzése állapotainkról, de az interjú csak néhány napos. – Jobb, ha befogod a szád, különben előbb-utóbb nem lesz állásod, egyszer csak rád ugrik valamilyen hivatal. Közöny, restség, félelem. Általános negatív erőtér, fekete lyuk, mely elnyel minden pozitív energiát.”

Azon már fenn se nagyon akadt senki (azért reméljük, Siófoknak is jut), hogy Andy Vajna kormánybiztos „nyerte” a kaszinótendert. Nem érdemes kijózanodni? Nagy a tétje, hogy sikerrel vívjuk-e meg a pálinkacsatát Brüsszellel...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!