Vélem-én

2014.05.28. 07:27

Közös ügy

Kulka János nyílt levelet írt a kormányfőhöz, felhívva a figyelmét, nem ez volt Kerényi Imre első nyilvános homofób, gyűlöletkeltő megnyilvánulása.

Vas András

„...fölösleges, megengedhetetlen módon szólalt meg” – jelentette ki Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház direktora, a Kaposvári Egyetem művészeti rektorhelyettese a fővárosi Katona József Színházban tartott vitaesten hétfőn este, igazolva egyúttal, igaz a mondás: jobb későn, mint soha. Sőt, megkockáztatom, ez esetben a megkésett mondatnak ugyanolyan az üzenetértéke, mintha három perccel Kerényi Imre heves reakciókat kiváltó monológja után hangzott volna el.

Az egykori rendező, ma a tudatos nemzeti közjogi gondolkodás megalapozásával és ehhez kapcsolódva a magyar kulturális értékek megőrzésével és fejlesztésével összefüggő feladatok ellátásáért felelős miniszterelnöki megbízott a Keresztény Színházi Fesztiválon rendezett beszélgetésen jelentette ki, a színházakat meg kell szabadítani a dramaturgok és kritikusok hipnózisától: „Ez egy nagyon nagy harc. Ez a buzilobbi tulajdonképpen. Ez az egész nemzetközi opera- és filmvilágot átszövi. Fel kell ismerni a helyzetet, fel kell venni a harcot.”Az ügyben előbb a Színház- és Filmművészeti Egyetem, majd a Magyar Színházi Társaság szólalt meg, a Kossuth-díjas Kulka János, a kaposvári színház egykori művésze pedig nyílt levelet írt a kormányfőhöz, felhívva a figyelmét, nem ez volt Kerényi Imre első nyilvános homofób, gyűlöletkeltő megnyilvánulása, ám mindezidáig nemhogy felmentése nem került szóba, de hivatalos helyről még csak el sem marasztalták.

Eddig. A megosztott hazai színházi életben a miniszterelnöki biztossal egy oldalon álló, s a teátrumok világában ma megkerülhetetlennek számító Vidnyánszky Attila megkésett kijelentése jelzésértékű lehet. Nem véletlen, hogy elhatárolódásról beszélt hamarost a veszprémi teátrum elvi társ igazgatója is.

Inkább párbeszédre lenne szükség – jegyezte meg a Nemzeti direktora.
Nyitásként könnyű megegyezni: mi, illetve ki a vállalhatatlan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!