Vélem-én

2014.07.25. 07:40

Akolbólintó

Tényleg nem tudom ennél bonyolultabban mondani: esetünkben dombtetőn élő állampolgárok (Házlakók) magasról tojnak a völgyben forrásvizet vételező állampolgárokra (Vízivók).

Balassa Tamás

Úgy tetszik, így fordulhatott elő a Négy testvér forrással, hogy a magaslati ülepítőkből leszivárgott a salakanyag a mélybe, bele egyenesen a kristály tisztaságú isteni áldásba.

Mármost, ez a magasból tojás, az azonnali érdek rövidlátása nem egyéb tanulsággal is járhat a mi kis viszonyainkra nézvést. Ezt a hozzáállást ráigazíthatjuk úgy horizontálisan, mint vertikálisan a társadalmi kapcsolatainkra. Olykor a politikus a polgárra, máskor fordítva, olykor a kerékpáros az autósra, máskor fordítva, olykor a vásárló az eladóra, máskor fordítva, olykor a diák a tanárra, megint máskor fordítva hajlamos magasról tenni. Mondanom sem kell, tisztelet a sok-sok kivételnek, amelyek erősítik a magasból tojás öntörvényét.



Hadd hivatkozzak itt és most a morális válságra, ami a szakirodalom szerint két miniszterelnökkel ezelőtt érte el Kárpát-medencei csúcspontját, de egyes vélemények szerint ez a válság sem múlik el se varázsütésre, se rendpárti törvénykezésre, se békemenetre. Okos ország kell hozzá, ami tudja, nincs drágább az olcsóságnál, az ingyenesség pedig egyenesen krőzusi szókapcsolat.

A ma telibe csinált forrásvizeink és egyéb anyagi és szellemi értékeink levét igen sokáig isszuk, és ez igen sok bajjal járhat. Vannak persze a történetben önáltatások: a nagyüzemi természetbe ülepítők nyilván értéknek gondolják a grátisz tárgyázást.

Összesküvés-elméletek is akadnak. Forrásvízivók állítólag multilobbit orrontanak: szerintük az ásványvizes cégek hirdetik a Négy testvér rossz hírét üzleti megfontolásból. Nyilván nincs az a biológiai laboratőr ezután, aki ne lenne a bizonyítékával együtt a leáldozó kapitalisták megvásárolt aknamunkása.
A baktériumok? Manapság egyedül ők a kiszámíthatók.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!