Vélem-én

2014.07.04. 07:35

Szakmai ügy

Az elnevezés azt a szakembert fedi, aki az egyetem rektorának válláról intézményműködtetési, menedzsment feladatokat vesz le, operatív irányító lesz – magyarázta a felsőoktatási intézményekben a következő tanévtől megjelenő kancellárokról Palkovics László.

Vas András

A felsőoktatási államtitkár szerint a poszt nem ördögtől való, egyszerűen egyfajta átláthatóságot akarnak, s cáfolta, hogy politikai komisszárokat küldenének az egyetemekre.
Da, mondaná erre Iván, s megigazítaná a vállán a dobtáras gépkarabély szíját. Esetleg még pökne is egy hegyeset, ugyanis a komisszár szó hallatán – ahogy a scsíre is – beindulna a nyáltermelése. Aztán persze hallgatná tovább az államtitkárt, aki szerint a rendszer működtetése tisztán szakmai ügy. Ivánnak az efféle szakmai elrendezésekről is volnának tapasztalatai: amikor társaival együtt rohamra vezényleték az aknamezőn át, mindig meghajlott a tisztán szakmai okok előtt, főként, ha a komisszárok fegyverrel adtak nyomatékot az észérveknek.Utóbbiak az egyetemek önállóságát féltők szerint konkrétan anyagi természetűek lesznek, hiszen a jövőben a kancellárok  felelnek az intézmények gazdálkodásáért, működtetéséért, és ők lesznek a nem oktatási területen dolgozók munkáltatói is. És bár hivatalosan a rektoroké marad a szakmai irányítás, de a gazdasági következménnyel járó döntéseihez és intézkedéseihez – például a tanárok, kutatók bérének megállapításához – is kancellári ellenjegyzés kell. Vagyis utóbbiaknál lesz a kasszakulcs. Ha nem ír alá, a rektor üldögélhet és elmélkedhet a párnázott ajtaja mögött, dacos korszakában pedig a miniszterhez fordulhat. Ahhoz az emberhez, aki kinevezte a kancellárt.

Akinek amúgy a munkakör betöltéséhez nem feltétlenül szükséges felsőfokú pénzügyi-számviteli végzettség, elég, ha megígéri, a jövőben szerez ilyet, vagy dolgozik mellette legalább középfokú pénzügyi-számviteli képesítéssel rendelkező beosztott.
Da, bólintana elismerően Iván, ez a legtisztább szakmai ügy. És gondolatban betárazná a dobtáras géppisztolyt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!