Vélem-én

2014.09.03. 06:57

A pénzünknél maradunk

Bejelentette a Magyar Nemzeti Bank, hogy megújítja a papírpénzeket. Elsőként karácsony előtt az új tízezer forintos kerül forgalomba, aztán jön a többi is.

Kercza Imre

Az indok, hogy bizonyos biztonsági elemeket csak most tudnak beletenni a bankjegyekbe. Állítják, ettől biztonságosabb lesz a pénzünk, nehezebben lehet hamisítani. Lehet, hogy biztonságosabb, de erősebb és szebb nem.A pénz szépségéről egyébként sokat lehetne vitatkozni. De amennyire én a világban forgalomba levő pénzeket ismerem, a magyar forint - a szépségét tekintve - valahol az élvonalba tartozik. Az értékállóságát figyelembe véve viszont aligha. Egy olyan környezetben pedig, amelyben egyre erősebb az euró még nehezebb a dolga. Az ezredforduló utáni években szinte minden regnáló kormány napirendre tűzte a forint leváltását: szerették volna bevezetni az eurót. Ennek objektív korlátai voltak: az államháztartási hiány. A most regnáló kormány úgy látszik leküzdötte ezt az akadályt, de nem tűzte ki célul az euró bevezetését, pedig a környezetünkbe szinte minden ország azt használja már: Szlovéniától Ausztrián át, Szlovákiáig, Lengyelországig, Finnországig és Észtországig. Nálunk is volt több céldátum, ma nincs. Az euró bevezetése, amely leválthatná a forintot, egyre távolabbinak tűnik.

Mi a politika akaratából a pénzünknél maradunk. Másképpen szólva az lenne a jó, ha maradnánk a pénzünknél. A forint értékállósága megközelítené a szépségét és a már most is meglévő biztonságát. De azt figyelembe kell venni, hogy az euróhoz - és más mértékadó valutákhoz képest - egyre gyengül a forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!