Vélem-én

2014.09.02. 07:34

Bizonyítvány

Nyolcévesen szerelmes voltam Barna Ildibe. Nem, nem a Zrínyibe járt, akkor éppen a Vasasban játszott, mely a Bajnokcsapatok Európa Kupájának döntőjében elképesztő játékkal verte a belgrádi Radnicskit, s lett Európa legjobb női kézilabdacsapata.

Vas András

A kispadon egy alig 28 éves bajszos fiatalemberrel. Négy évvel később a tréner már a férfiválogatottat vezette ezüstéremig a vébén, hogy aztán a szöuli olimpián hajszállal maradjon le a dobogóról a gárda – az elődöntőért Hoffmann utolsó másodperces védése az NDK ellen szintén örök emlék...Három olimpiával később a női negyeddöntő alatt a Nemzeti Sport szerkesztőségében egyetlen ember ült nyugodtan, háttal a tévéknek: a kézilabda-szakíró Simon József néhány perccel a vége előtt, háromgólos hátrányban is csak legyintett. Mézesmadzag, majd a Lajos kitalál valamit. És a csapat tényleg fordított, az elődöntőben legázolta a norvégokat, a döntőben pedig hattal vezetett a dánok ellen. Ezüst lett a vége, csakúgy, mint a soros világbajnokságon, ahol ugyanekkora fórról bukott el a válogatott, mely a két torna között nyert egy Eb-aranyat.

Az immáron bajusztalan tréner, a többek között az Év Somogyi Emberének is megválasztott Mocsai Lajos megítélése azóta sem egyértelmű. Sokan felhánytorgatják a két elveszített finálét, feledve, hogy addig el is kellett jutni, s a kapitányt mint a nagy meccsek stratégáját emlegetik. Kárhoztatták túlontúl szakmainak szánt kifejezéseit, válogatási módszerét, a mérkőzések közbeni néha érthetetlen húzásait, s rendre a lemondását követelték. Többször félre is állt, ám a helyére érkezők sohasem bizonyították, megérte váltani, így a köz rendre visszakövetelte a kapitányi székbe.

Ahonnét most önként távozik, ugyanolyan vihart kavarva, mint a vesztes finálékkal. Hisz nem az olimpiai részvétel szempontjából sorsdöntő, elbukott vb-selejtező miatt állt fel, hanem hogy a Testnevelési Egyetem rektora lehessen, ha már törvényt módosítottak a kedvéért.
Az eredményeit nem lehet. Azok miatt nem is kell magyarázkodnia...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!