Vélem-én

2015.03.14. 08:02

Mi kérdezünk

A köztévé egy másik, gazdag és boldog országot mutat, melynek lakóit irigyelheti a hanyatló Nyugat-Európa... 80 milliárd forintot költenek erre évente.

Czene Attila

Legnagyobb nemzeti ünnepünk március 15. A márciusi ifjak 1848-ban 12 pontban fogalmazták meg követeléseiket, legelsőként ez szerepelt: Sajtó szabadság a censura eltörlésével. Fontosabbnak gondolták ezt annál is, hogy legyen felelős minisztérium Buda-Pesten, unió Erdéllyel, s alapíthassanak nemzeti őr-sereget. Ezért is cinizmusnak gondolom, hogy éppen március 15-én indulnak az új állami tévécsatornák, melyek feladata a tömény kormánypropaganda lesz.

A „köztévé” eddig sem kérdezett, a kétharmados parlamenti többséget megszüntető veszprémi időközi parlamenti képviselő választás eredményét az M1 híradójában csak a 17. blokkban közölték, megelőzte még az orrszívó porszívó gyártásáról szóló hír is. A „köztévé” egy másik, gazdag és boldog országot mutat, amelynek lakóit irigyelheti a hanyatló Nyugat-Európa... 80 milliárd forint közpénzt költenek erre a hamisságra évente. A miniszterelnök és környezete úgy gondolhatja: mivel amit döntenek, az mind hibátlan, s ha mégis felerősödnek a kritikák, s utcára vonul tüntetni a nép, akkor a kommunikációval lehet gond. Tényleg nincs más tennivaló? Olvasónk nemrég azt írta: „Ha Kádárék annyi pénzt költöttek volna önreklámra, mint a Fidesz, talán még mindig szocializmus lenne...”Jellemzőnek tartom a gazdasági és morális helyzet romlására, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumában elvárják a munkatársaktól, hogy ne mondják ki többek között ezeket a szavakat: szegénység, esélyegyenlőség, stadion. Nyilván azért, mert van szegénység, nincs esélyegyenlőség, s az ország teherbíró képességéhez képest túl sok stadion épül, de szavazatmaximálási okokból úgy kell tenni, mintha minden rendben lenne.
Pedig az állampolgárnak alapvető joga, hogy hiteles információkhoz jusson, ami a mindennapokban segíthetné a döntéshozatalban. Ha a kormányzat ezt magától nem adja, akkor kérdezni kell. Ez a sajtó feladata, amit egyre nehezedő körülmények között próbál teljesíteni.

Ha minden rendben, akkor a kormányzat miért nem engedi, hogy az apparátusból az illetékes válaszoljon, miért úgy kell a közérdekű adatokat kiperelni? Miért titkosítanak piti ügyektől kezdve Paks fejlesztéséig egyre több dolgot?

A viselkedés ragadós. De hosszabb távon tévednek a vidéki települések hatalmasai is, akik azt hiszik: elég az önkormányzat és a pályázaton nyertes cégek pénzéből saját lakájmédiát fönntartani, akik csak a sikereiket szajkózzák. Egyszer mindennel el kell számolni. Mi addig is kérdezünk. Ma is, holnap is.

Címkék#Kaposvár
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!