Vélem-én

2015.03.17. 06:50

Szegény amerikaiak

Van egy minimum hatalommániás, eszközökben nem válogató vezető politikus, aki rohamosan csökkenő népszerűségét egy olyan közfoglalkoztatási programmal kívánja gyorsan és egyértelműen megállítani, amely közben nemhogy megvágják a segélyezést, a társadalombiztosítást és a nyugdíjazást, de a végén aztán a cél az, hogy első körben győzhessen a közelgő választáson.

Szűcs Tibor

S az sem lenne baj, ha végül a nemzetet megmentő államférfiként emlékezzenek rá később a választók. Még mielőtt teljesen megijedne attól, meddig merészkedtünk a helyzetfeltárás során, meg kell nyugtatnunk a kedélyeket! Ez csupán egy filmsorozat (House of Cards) alaphelyzete, ahol az elmebetegségig az elnöki székhez ragaszkodó színész (Kevin Spacey) eszköztárába engedtünk bepillantást. A film óriási vihart kavart, az Egyesült Államok szinte minden mértékadó gazdasági elemzője földbe döngölte a megelevenedő amerikai közmunkaprogramot. Például szocialista rémálomnak nevezték, hogy az állam kamu munkahelyeket létesít, akár saját hatalma közelében, akár a magánszektorban. Persze, mi megérthetjük az amerikai választók és tévénézők szkeptikus hozzáállását. Mert nem tudják, miért jó még mindezeken kívül az ingyenes kéményseprés, ami csak 6,6-7 milliárd forintba fog kerülni az adófizetőknek. Nem tudják milyen, amikor a rezsiháború soron következő füstharcát is mi nyerjük, s ezért semmi sem elég drága. Az előzetes becslések alapján ugyanis ennyibe fog kerülni, hogy az új feladatot megszerző katasztrófavédelem pontosan el tudja látni a feladatát, s az eddig háztartásonként évente egy-kétezer forintba kerülő szolgáltatást ingyen elvégezhessék a piaci szereplők helyett.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!