Vélem-én

2015.07.31. 07:49

A Zselic panasza

Nem gyorsforgalmi útért hisztiztek évtizeden át, hanem kerékpárutakat építettek töredékáron, szívós munkával felnevelték az aranytojást tojó tyúkot.

Vas András

Gyors tempóban néptelenedik el a környék, a remekművű faházak eresze alatt csak szélütött öregek üldögélnek, az őrségi kultúra és zárt életforma napjai meg vannak számlálva. (...) Pusztuló, elnéptelenedő vidék. Egy statisztika szerint a kivándorlás mértéke több mint hatszorosát tette ki a természetes szaporodásnak, azaz minden hat távozót csak egy újszülött pótol.A fentieket Moldova György írta négy és fél évtizede Az Őrség panasza című riportkönyvében. A vasi-zalai-szlovén határ menti tájegység a rendszerváltásig az ország egyik legelmaradottabb területe volt, s Ispánk, Szalafő, Velemér vagy éppen Szatta egyet jelentett a nyomorral, az Ormánsággal, a Nyírséggel, Borsoddal emlegették egy szinten, s megannyi hasonlóságot mutatott Somogy kevéssé szerencsés területeivel, a Drávamentével, a Zseliccel, Belső-Somoggyal. A szocializmusban határsávnak számított, sokáig különleges engedéllyel lehetett nemhogy beköltözni, de még odalátogatni is, kevés megfelelő föld híján az erdőből próbáltak – inkább kevesebb, mint több sikerrel – boldogulni az apró településeken élő helybéliek. Akiknek a rendszerváltás után a honi mezőgazdaság széthullása, s odatelepülő ipar híján egyet tehettek: kihasználva a természet és az épített környezet adottságait a turizmusra tették fel életüket. Ma már az ország egyik zöld- és kerékpáros turisztikai fellegvára, az aprófalvakban megannyi fogadó, vendégház, étterem, s az idelátogatókat kiszolgáló szolgáltatás ad munkát. Méghozzá szinte mindenkinek, aki dolgozni akar: a 28 hazai, elvileg munkanélküliség-mentes település negyede az Őrségben található, emellett még fél tucat faluban csak egyetlen állástalant jegyeznek. Pedig nincs autópálya, sem gyorsvasút, építettek viszont megannyi kerékpárutat, biciklis-pihenőt, rendben tartják a portákat és a közterületeket, s remek pr-t teremtettek a megmaradt autentikus paraszti és természeti környezetnek.

Mely amúgy cseppet sem látványosabb, vadregényesebb, különlegesebb, mint például a Zselic. Csakhogy megannyi nagy ívű tanulmány, tervezet, ígérgetés helyett komolyan vették a turizmusfejlesztést, a falusi vendéglátás támogatását és felfuttatását, elérhetővé tették a kincset, melyet helyben mindenki ismert. Nem gyorsforgalmi útért hisztiztek évtizeden át, hanem kerékpárutakat építettek töredékáron, szívós munkával felnevelték az aranytojást tojó tyúkot.

Nekünk pedig itt a Zselic a maga – közmunkaprogrammal kozmetikázott – stabil tíz százalékos munkanélküliségi adataival. Kincs, ami nincs...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!