Vélem-én

2015.08.29. 08:08

Lámpások

Minden igazán sikeres ember meg tud nevezni egy jó tanárt, aki pályára állította és lökést adott neki, vagy legalább valamilyen szempontból a példaképe.

Czene Attila

Mennyit ér egy ember? Ez nagyon nehezen megfogalmazható, főleg, ha konkrét pénzösszeget kell mondani. Még egy polgármester esetében is nehéz meghatározni, mennyire értékes a közösség számára, hiszen nem tudni, ha más ülne a székében, akkor kisebb vagy nagyobb lenne a fejlődés a településen.A két világhírű egyetem, az amerikai Harvard és a Columbia kutatói 2,5 millió diák életpályáját követték, s az elemzésekből egyértelműen kiderült: forintosítható, hogy mennyit ér egy pedagógus. (Már a kutatásban részt vevők magas kvalifikáltsága és mérete is jelzi, hogy milyen fontos ez a téma!) Aki jó tanártól tanult, az később magasabb képzettséget tudott szerezni, s nagyobb megbecsüléssel, fizetéssel járó munkahelyre került. Megfordítva ezt: az a rosszabb tanár, akinek a diákjai nem viszik sokra, mert akár sok, de nem elég muníciót adott át nekik matematikából, szorgalomból, kitartásból, jó szemléletből, motivációból, emberségből, tanulni tanulásból.

Régen úgy hívták őket Somogyban: Lámpások. Emlékezhetünk óriássá vált emberekre, akik valamennyien ekképp emlékeznek: Ha akkor Pál Tanár Úr nem fedezi föl, hogy szeretek a kémcsövekkel babrálni... Az egész úgy kezdődött, hogy Gaál Tiborné, Margit néni kezembe adott egy József Attila kötetet... S folytathatnánk a sort hosszan. Azt mondják: minden sikeres férfi mögött egy nő áll. Hozzáteszem: minden igazán sikeres ember meg tud nevezni egy jó tanárt, aki pályára állította és lökést adott neki, vagy legalább valamilyen szempontból a példaképe.

Ezért hát senki ne sajnálja a pedagógusoktól a béremeléseket, akiknek havi fizetése 2014 elején a magyar diplomás átlagbér mindössze hatvan százalékát érte el. Egy diák értékét milliókkal, egy osztályét tízmilliókkal növelheti, ha a tanító, a tanár megfelelően képzett, elkötelezett (a szakma és a diákok felé) és odaadó. S ebből az országnak, az adófizetők közösségének  haszna lesz, olyan is, ami pénzben ki nem fejezhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!