Vélem-én

2015.08.26. 06:55

Újrahasznosítás

Egy hétköznapi kedd is tartogathat hosszú távra szóló jelentős dolgokat számunkra. Délelőtt bemutatták a milliárdos gépeket, amelyekkel a szelektíven gyűjtött lakossági hulladékot válogatják, hasznosítják újra Kaposváron.

Gáldonyi Magdolna

Mondhatnánk, rendben, ez egy jelentős beruházás, biztosan szükség van rá, meg hát gyarapodik a megyeszékhely, de hogyan érint ez bennünket? Ha hozzátesszük, hogy ezzel több mint száz településen, a somogyi falvak és városok csaknem felében visszaadhatunk egy-egy megsebzett területet a zöldnek a szemétlerakók felszámolásával, kicsit közelebb kerülnek a gépmonstrumok hozzánk.

Már az idén azonban ezeken a településeken a családok is részt vállalhatnak a zöld védelmében azzal, hogy ingyenesen kapott kukákban szelektálhatják a hasznosítható hulladékot. Előbb-utóbb eljuthatunk odáig, hogy minden, ami hasznosítható, valóban hasznosul is.Vannak köztünk olyanok, akik kényszerből hasznosítanak újra már jó ideje. Keddenként szállítják a lakóövezetünkben a szemetet, amit a kukások megérkezése előtt egy kifogástalanul öltözött édesanya válogat át szisztematikusan. Tegnap reggel gyerekével rótta az utcákat, a göndör hajú kicsi majszolt valamit egy tasakból, időnként panaszosan megjegyezte, hogy álmos, néha könyörgőre fogta: „hagyjad már!” Az édesanyja sok kedd reggelen hallhatta már ezeket a szavakat, mert nem szólt, megfogta a piros biciklit, meg a teletömött szatyrokat és odébbállt a következő kukához.

A milliárdos beruházás és a kukázó édesanya esete látszólag nagyon távol van egymástól, pedig alapvető társadalmi kérdéseket vet fel mindkettő, mert tulajdonképpen a jövőnkről szól. Lássuk be, nagyon lassan jutottunk el odáig, hogy a zöld területek védelme valóban fontos érdek számunkra, de vajon az anyukának van ideje kivárni, amíg képesek leszünk rá is figyelni?

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!