Vélem-én

2015.08.24. 07:54

Zamárdinak könnyű

A főszezonnak, legyen akármilyen az idő ezt követően, vasárnappal vége, a hosszú hétvégén tapasztalt tömegnek már csak a töredékére számíthatnak a tóparti vendégvárók.

Fónai Imre

Harminc fok körüli hőmérsékletet ígér a meteorológia a hét végére, nyilván nem az elmúlt héten a Balatonhoz érkező, strandolni szándékozó, de aligha tudó turisták és nem is a strandüzemeltetők bosszantására. Mert a főszezonnak, legyen akármilyen az idő ezt követően, vasárnappal vége, a hosszú hétvégén tapasztalt tömegnek már csak a töredékére számíthatnak mától a tóparti vendégvárók. Akik, legyenek bár nyitva, vagy zárva (jellemző, hogy a Balaton-part egyik legnagyobb szórakoztató egysége, a siófok-széplaki Palace vasárnapra virradóra már záróbulit tartott, semmit sem bízva a véletlenre...), lassan kasszacsinálásba kezdenek, és eljön annak az ideje is, hogy egy újabb nyár tapasztalatainak birtokában vegyék elő ismét a kérdést az önkormányzatok: ingyenes vagy fizetős legyen a strand, a parkolás?Nemrég írtuk meg: a balatonmáriai önkormányzat azzal együtt, hogy nem tud lemondani fizetős strandjának 16 milliós bevételéről, a parkolót úgy tette ingyenessé, hogy megemelte a helyi adókat. Az „ingyenes vagy fizetős” dilemmával ugyancsak évek óta vívódó másik déli parti településen hallottuk erre azt a felvetést: nem igazságtalan-e, hogy a helyi lakosokkal fizettetik meg adók formájában azt, hogy a sokszor hűtőtáskával érkező turista használja a település sok pénzből fenntartott infrastruktúráját, parkol-strandol, majd hazamegy és közben egyetlen fillért sem hagy a helyi kasszában? Ugyanitt merült föl: aki például kúrtaxát fizet, az akár mentesülhetne is a strandbelépőváltás alól.

Gyanítható: ahogy szűkülnek az önkormányzatok lehetőségei, úgy kell majd egyre több helyen feltenni ilyen kérdéseket. Olyanokat is persze, hogy nem riasztják-e el a turistákat a településükről és hogy nyújtanak-e fizetőstrand-színvonalat? Jó válaszokat nehéz lesz adni, az idén már háromfesztiválos Zamárdinak persze könnyebb...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!