Vélem-én

2015.09.16. 07:49

Konyhashow

Az étlapon jól mutat a brokkoli, vagy éppen a reszelt sárgarépával megszórt teljes kiőrlésű kenyér, a kukában már kevésbé.

Vas András

Gordon Ramseybe ojtott Jamie Oliver legyen a talpán, aki vállalja, a honi menzatörvény előírásait betartva egy hétig olyan tízórait, ebédet és uzsonnát tesz az iskolások asztalára, melyet – ne legyünk telhetetlenek – nyolcvan százalékban be is falnak a gyerekek. Jelenleg sok helyen az arány ugyanis inkább a maradék javára billen, mert nem elég, hogy a fejkvóta nem teszi lehetővé a szakácsművészet kiteljesedését az iskolai konyhákon, de a korlátozások miatt még azt a keveset sem lehet normálisan elkészíteni.Félreértés ne essék, nem a körömpörköltet, a pacalt, a töltött dagadót, a kakastaréj-szalonnát, a porcukorral bőven megszórt lekváros tésztát hiányolják a menüsorból az érintettek, hanem a józan észt. Két gramm só per gyerek per három étkezés naponta – mindenki el tudja képzelni, mit lehet ebből kihozni, s ennek mekkora a sikere a fogyasztók között. Nagyjából, mint a fél liter tejnek, amit ki kell adnia egy iskola konyhának gyerekenként, ha részese az iskolatej-programnak. Vagy éppen a kötelező zöldségbevitel apropóján kínált padlizsánkrémnek. De ha már krém, a halas, vagy a tojásos változat sem fogy jobban, egy somogyi iskola menzájának vezetője szerint az utóbbival megkent úgy kétszáz teljes kiőrlésű kenyérszelet közül nagyjából száznyolcvan a kukában végezte. S nem azért, mert nem ízlett a gyerekeknek: meg sem kóstolták, mivel nem ismerik, sok családban ugyanis jó ha zsír vagy éppen némi lekvár jut minden karéjra, nemhogy azon tanakodnának otthon, hogy a héten a francia vagy a görög konyha specialitásaival tegyék változatosabbá étkezéseiket.

A menzareformnak jelen formájában kevés az értelme, amíg a gyerekek egy része normális kosztot csak az iskolában kap – Dél-Somogyban akad település, ahol a többsége: egy iskolaigazgató szerint hétfőnként harminc-negyven százalékkal több étel fogy el, mint pénteken, mert sokaknak otthon nem futja elegendő élelmiszerre... –, nem szabadna kísérletezni velük. Az étlapon jól mutat a brokkoli, vagy éppen a reszelt sárgarépával megszórt teljes kiőrlésű kenyér, a kukában már kevésbé. El kellene dönteni, melyik a fontosabb: a konyhasó vagy a konyhashow...

Jaj, ma nehogy kijöjjenek hozzánk fotózni, tiltakozott a telefonban egy Kaposvár-környéki iskola konyhájának vezetője hétfőn, ma olyat adunk ebédre, amit elvileg nem lenne szabad. Kérésük meghallgattatott, elmentünk inkább Mernyére.

A gyerekek pedig ehettek egy jót...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!